2023, március 21.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Lukasenko: Oroszország és Belorusz közelebb kerülhet egymáshoz

Oroszország és Belorusz a föderációnál vagy konföderációnál erősebb uniót alkothatna anélkül, hogy elveszítenék szuverenitásukat – jelentette ki Alekszandr Lukasenko belorusz elnök, amikor kinevezte új oroszországi nagykövetét.

Amint arról a helyi média beszámolt, a belorusz vezető megjegyezte, hogy országa szuverenitása és függetlensége “állandó”.

“A Nyugat azt az elképzelést generálja, hogy az Oroszországgal való együttműködéssel elveszítjük szuverenitásunkat és függetlenségünket” – mondta Lukasenko Dmitrij Krutojnak, Belorusz új oroszországi nagykövetének, hozzátéve, hogy a belorusz szuverenitás kérdése még csak szóba sem kerül.

Lukasenko úgy folytatta, hogy “Oroszország és Belorusz függetlenségének megőrzésével olyan uniót fogunk építeni, amelyet mind a szövetségi, mind a konföderatív államok, sőt talán még az unitárius államok is megirigyelnek”.

Hozzátette: “Mi elég okos emberek vagyunk. Az orosz elnök abszolút értelmes ember, és megérti, hogy milyen irányba kell haladnunk”.

Belorusz Oroszország egyik legszorosabb szövetségese Európában, amióta Moszkva február végén megkezdte katonai műveletét Ukrajnában. Minszk azonban cserébe a nyugati országok által bevezetett átfogó szankciók célpontjává vált, amelyek célja, hogy megbüntessék azokat, akik állítólag segítik Oroszország katonai akcióját.

E hónap elején az Egyesült Királyság gazdasági, kereskedelmi és közlekedési szankciókat vezetett be Minszk ellen, amelyek többek között a belorusz acél és vas importjának tilalmát, valamint a fejlett technológiájú alkatrészek Beloruszba történő exportjának tilalmát foglalták magukban.

Válaszul Belorusz a múlt héten bejelentette, hogy visszahívja nagykövetét az Egyesült Királyságból, és az ország londoni diplomáciai jelenlétét egy ügyvivőre csökkenti. Minszk a döntést a brit hatóságok “barátságtalan lépéseivel” indokolta, amelyek célja “a belorusz állampolgárok és jogi személyek maximális megkárosítása”.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy a Nyugat “példátlan politikai és társadalmi nyomása”, valamint az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett szankciók arra késztetik Beloruszt, hogy gyorsabban integrálódjon Oroszországgal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó