2022, szeptember 29.
17.2 C
Budapest
13.2 C
Moszkva

Lukasenko: Oroszország és Belorusz közelebb kerülhet egymáshoz

Oroszország és Belorusz a föderációnál vagy konföderációnál erősebb uniót alkothatna anélkül, hogy elveszítenék szuverenitásukat – jelentette ki Alekszandr Lukasenko belorusz elnök, amikor kinevezte új oroszországi nagykövetét.

Amint arról a helyi média beszámolt, a belorusz vezető megjegyezte, hogy országa szuverenitása és függetlensége “állandó”.

“A Nyugat azt az elképzelést generálja, hogy az Oroszországgal való együttműködéssel elveszítjük szuverenitásunkat és függetlenségünket” – mondta Lukasenko Dmitrij Krutojnak, Belorusz új oroszországi nagykövetének, hozzátéve, hogy a belorusz szuverenitás kérdése még csak szóba sem kerül.

Lukasenko úgy folytatta, hogy “Oroszország és Belorusz függetlenségének megőrzésével olyan uniót fogunk építeni, amelyet mind a szövetségi, mind a konföderatív államok, sőt talán még az unitárius államok is megirigyelnek”.

Hozzátette: “Mi elég okos emberek vagyunk. Az orosz elnök abszolút értelmes ember, és megérti, hogy milyen irányba kell haladnunk”.

Belorusz Oroszország egyik legszorosabb szövetségese Európában, amióta Moszkva február végén megkezdte katonai műveletét Ukrajnában. Minszk azonban cserébe a nyugati országok által bevezetett átfogó szankciók célpontjává vált, amelyek célja, hogy megbüntessék azokat, akik állítólag segítik Oroszország katonai akcióját.

E hónap elején az Egyesült Királyság gazdasági, kereskedelmi és közlekedési szankciókat vezetett be Minszk ellen, amelyek többek között a belorusz acél és vas importjának tilalmát, valamint a fejlett technológiájú alkatrészek Beloruszba történő exportjának tilalmát foglalták magukban.

Válaszul Belorusz a múlt héten bejelentette, hogy visszahívja nagykövetét az Egyesült Királyságból, és az ország londoni diplomáciai jelenlétét egy ügyvivőre csökkenti. Minszk a döntést a brit hatóságok “barátságtalan lépéseivel” indokolta, amelyek célja “a belorusz állampolgárok és jogi személyek maximális megkárosítása”.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy a Nyugat “példátlan politikai és társadalmi nyomása”, valamint az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett szankciók arra késztetik Beloruszt, hogy gyorsabban integrálódjon Oroszországgal.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...

Bloomberg: valószínűtlen, hogy a Nyugat növeli a fegyverszállításokat Ukrajnába

Nincs jele annak, hogy Kijev támogatói az Egyesült Államokban és az EU-ban fokoznák a fegyverszállításokat Ukrajnába válaszul a részleges oroszországi mozgósításra - jelentette a...