2022, október 7.
20.8 C
Budapest
11.8 C
Moszkva

Oroszország válaszszankciókat hozott brit politikusok, cégvezetők és újságírók ellen

Moszkva hétfőn feketelistára tett 39 brit tisztségviselőt, tanácsadó cégek vezetőit és újságírókat a London Oroszországgal szembeni “démonizálásra irányuló ellenséges kurzusa” elleni megtorló intézkedések részeként.

David Cameron volt miniszterelnök áll a lista élén, amelyen Keir Starmer munkáspárti vezető, valamint a Liberális Demokraták, az SNP és a Zöldek prominens tagjai is szerepelnek. A lista alján újságírók állnak, köztük Piers Morgan televíziós személyiség.
Nagy-Britannia ártalmas cselekedetei, amelyekkel a ruszofóbiát szítja, hamis információkat terjeszt hazánkról és támogatja a kijevi neonáci rezsimet, megfelelő és határozott választ kapnak Oroszországtól – áll a külügyminisztérium közleményében.

“A konfrontáció választása a brit politikai berendezkedés tudatos döntése, amely minden felelősséget visel a következményekért” – közölte a minisztérium.

Cameron vezeti a feketelistát, őt követi a volt védelmi miniszter – és későbbi NATO-főtitkár – George Robertson, aki a Lordok Házának tagja.

Starmer mellett a munkáspárt több árnyéktitkára – David Lammy, Lisa Nandy és Nick Thomas-Symonds – is felkerült a listára.

A feketelistán szerepel még a skót kabinet négy tagja és további három képviselő – két zöld és a liberális demokraták egyik vezetője -, valamint a védelmi minisztérium több tisztviselője és Helen Alice Bower-Easton, a külügyminisztérium szóvivője.

A sorban az újságírók következnek, kezdve a Times rovatvezetőjével, David Aaronovich-csal és a Guardian hírszerkesztőjével, Dan Sabbagh-val, a Daily Telegraph Európáért felelős szerkesztőjén, James Crisp-en, a Sunday Times politikai szerkesztőjén, Caroline Wheeler-en, a Sky News vezetőjén, John Ryley-n és a BBC hírigazgatóján, Jonathan Munro-n keresztül. Az Economist helyettes szerkesztője, Edward Carr és a Sun katonai rovatvezetője, Jerome Starkey is feketelistára került, az ITV és a BBC producere, Robert Peston és a BBC műsorvezetője, Huw Edwards mellett. Az “ITV műsorvezetőjeként” feltüntetett Morgan volt az utolsó előtti név a listán.

Ők Boris Johnson miniszterelnökhöz, Liz Truss külügyminiszterhez és tizenegy másik brit tisztviselőhöz csatlakoznak, akiket április közepén szankciókkal sújtottak. A “tiltólista” megtiltja számukra az Oroszországba való belépést.

Tekintettel London “romboló vágyára, hogy messzemenő és abszurd ürügyekkel tovább pörgesse a szankciók kerekét”, a “fekete-lista” bővítésén tovább dolgozunk – tette hozzá az orosz külügyminisztérium.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...

Orosz ellenőrzés alá került Zajcevo a DNR-ben

Az orosz erők elfoglalták a Donyecki Népköztársaságban lévő Zajcevo települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az...