2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Putyin aláírta az új területek csatlakozási egyezményét

Az orosz elnök szerdán törvénybe iktatott négy egyesülési megállapodást a Donyecki és a Luganszki Népköztársasággal, valamint a Herszon és a Zaporozsjei területtel.

Az egyezményeket korábban egyhangúlag támogatta a Föderációs Tanács, az orosz parlament felsőháza. A megállapodásokat hétfőn ratifikálta az Állami Duma, a parlament alsóháza, miután a hétvégén az ország alkotmánybírósága törvényesnek minősítette azokat.

A megállapodásokat Putyin és a négy volt ukrán régió vezetői pénteken írták alá, miután a területek lakói a szeptember 23. és 27. között tartott népszavazásokon elsöprő többséggel támogatták az Oroszországhoz csatlakozást. A szavazásokat Kijev és nyugati támogatói határozottan elutasították, és megfogadták, hogy soha nem fogadják el az eredményeket és nem ismerik el a négy régió csatlakozását.

A DNR és az LNR 2014-ben szakadt el Ukrajnától a Majdan puccs és az azt követő, az ország keleti részén kirobbant polgári konfliktus nyomán. Röviddel az idén februárban indított katonai művelet után Oroszország átvette az ellenőrzést Herszon régió és Zaporozsjei régió nagyobb részén.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...