2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban, azokon a volt ukrán területeken, amelyek a nemrég tartott népszavazáson az Oroszországhoz csatlakozás mellett szavaztak.

Az orosz Állami Duma Állami Építésügyi és Törvényhozási Bizottságának sajtószolgálata szerint az ukrán hrivnyát december 31-ig fogadják a régiókban. Január elsejétől azonban csak a rubel lesz az elfogadott fizetőeszköz.

“A rubel lesz a pénzegység az új [orosz] régiók területén. Az ukrán hrivnyát 2022. december 31-ig készpénzes és nem készpénzes fizetésekre is elfogadják. Az Orosz Nemzeti Bank felhatalmazást kap arra, hogy megállapítsa a hitel- és nem-hitelező pénzintézetek működésének sajátosságait” – áll a sajtószolgálat vasárnapi közleményében.

A DNR és az LNR elszakadt Kijevtől, és 2014 óta de facto független területek. Herszon és Zaporozsje az év elején nyilvánította ki függetlenségét Ukrajnától. Mind a négy terület az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott a szeptember 23. és 27. között tartott népszavazásokon.

Az orosz alkotmánybíróság vasárnap úgy döntött, hogy a területek Oroszországhoz csatlakozásáról szóló szerződések teljes mértékben összhangban vannak az alkotmánnyal, és a következő lépés ahhoz, hogy Oroszország részévé váljanak, az, hogy a dokumentumokat az orosz parlament mindkét háza ratifikálja. Az erről szóló szavazások a következő napokban várhatóak.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó