2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban, azokon a volt ukrán területeken, amelyek a nemrég tartott népszavazáson az Oroszországhoz csatlakozás mellett szavaztak.

Az orosz Állami Duma Állami Építésügyi és Törvényhozási Bizottságának sajtószolgálata szerint az ukrán hrivnyát december 31-ig fogadják a régiókban. Január elsejétől azonban csak a rubel lesz az elfogadott fizetőeszköz.

“A rubel lesz a pénzegység az új [orosz] régiók területén. Az ukrán hrivnyát 2022. december 31-ig készpénzes és nem készpénzes fizetésekre is elfogadják. Az Orosz Nemzeti Bank felhatalmazást kap arra, hogy megállapítsa a hitel- és nem-hitelező pénzintézetek működésének sajátosságait” – áll a sajtószolgálat vasárnapi közleményében.

A DNR és az LNR elszakadt Kijevtől, és 2014 óta de facto független területek. Herszon és Zaporozsje az év elején nyilvánította ki függetlenségét Ukrajnától. Mind a négy terület az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott a szeptember 23. és 27. között tartott népszavazásokon.

Az orosz alkotmánybíróság vasárnap úgy döntött, hogy a területek Oroszországhoz csatlakozásáról szóló szerződések teljes mértékben összhangban vannak az alkotmánnyal, és a következő lépés ahhoz, hogy Oroszország részévé váljanak, az, hogy a dokumentumokat az orosz parlament mindkét háza ratifikálja. Az erről szóló szavazások a következő napokban várhatóak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...