2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Németország fékezi a G7-ek orosz aranyra vonatkozó importtilalmát

Az Oroszországból az európai országokba irányuló aranyexport betiltására vonatkozó amerikai javaslatot az EU-n belül kell megvitatni, és nem a Hetek csoportjának (G7) kell döntenie róla – mondta Olaf Scholz német kancellár a ZDF televíziós csatornának adott hétfői interjújában.

“Megvitatjuk ezt a kérdést, de ezt az EU-n belül is meg kell vitatni. Ezért ez nem olyan kérdés, amelyben a G7-ek végső döntést hoznak” – jelentette ki Scholz, megjegyezve azonban, hogy az Oroszország-ellenes szankciókat támogatók bízhatnak abban, hogy az EU “tovább fogja pontosítani a szankciókat”.

Az orosz arany betiltását először Joe Biden amerikai elnök javasolta a múlt héten, hogy nagyobb nyomást gyakoroljon Moszkvára az ukrajnai katonai művelet miatt.

Aztán London vasárnap közleményben jelentette be, hogy az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és Kanada az orosz arany újabb importjának betiltását tervezi. A tilalom várhatóan hamarosan hatályba lép, és mind az újonnan bányászott, mind a finomított aranyra vonatkozik.

Múlt héten Charles Michel, az Európai Tanács vezetője is azt mondta, hogy az EU az orosz aranyra vonatkozó embargót fontolgatja az Oroszország-ellenes szankciók új körének keretében, de megjegyezte, hogy még nem született végleges döntés.

Oroszország, amely a világ aranytermelésének mintegy 8,5%-át adja, Kína és Ausztrália után a harmadik legnagyobb aranytermelő. Egyes elemzők szerint az orosz aranyimport tilalma – hasonlóan ahhoz, ami az energia esetében történt – visszaüt az azt bevezetőkre.

A korábbi nyugati szankciók már elzárták az európai és az amerikai piacokat az orosz arany elől, bár szakértők szerint a G7-ek tiltása, ha elfogadnák, teljesen elvágná Oroszország hozzáférését a világ két legfontosabb aranykereskedelmi központjához, Londonhoz és New Yorkhoz. Az olajhoz és a gázhoz hasonlóan Oroszország azonban átirányíthatná az exportot a G7-eken kívüli vevőkhöz, például Kínába, Indiába és a Közel-Keletre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...