2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Németország fékezi a G7-ek orosz aranyra vonatkozó importtilalmát

Az Oroszországból az európai országokba irányuló aranyexport betiltására vonatkozó amerikai javaslatot az EU-n belül kell megvitatni, és nem a Hetek csoportjának (G7) kell döntenie róla – mondta Olaf Scholz német kancellár a ZDF televíziós csatornának adott hétfői interjújában.

“Megvitatjuk ezt a kérdést, de ezt az EU-n belül is meg kell vitatni. Ezért ez nem olyan kérdés, amelyben a G7-ek végső döntést hoznak” – jelentette ki Scholz, megjegyezve azonban, hogy az Oroszország-ellenes szankciókat támogatók bízhatnak abban, hogy az EU “tovább fogja pontosítani a szankciókat”.

Az orosz arany betiltását először Joe Biden amerikai elnök javasolta a múlt héten, hogy nagyobb nyomást gyakoroljon Moszkvára az ukrajnai katonai művelet miatt.

Aztán London vasárnap közleményben jelentette be, hogy az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és Kanada az orosz arany újabb importjának betiltását tervezi. A tilalom várhatóan hamarosan hatályba lép, és mind az újonnan bányászott, mind a finomított aranyra vonatkozik.

Múlt héten Charles Michel, az Európai Tanács vezetője is azt mondta, hogy az EU az orosz aranyra vonatkozó embargót fontolgatja az Oroszország-ellenes szankciók új körének keretében, de megjegyezte, hogy még nem született végleges döntés.

Oroszország, amely a világ aranytermelésének mintegy 8,5%-át adja, Kína és Ausztrália után a harmadik legnagyobb aranytermelő. Egyes elemzők szerint az orosz aranyimport tilalma – hasonlóan ahhoz, ami az energia esetében történt – visszaüt az azt bevezetőkre.

A korábbi nyugati szankciók már elzárták az európai és az amerikai piacokat az orosz arany elől, bár szakértők szerint a G7-ek tiltása, ha elfogadnák, teljesen elvágná Oroszország hozzáférését a világ két legfontosabb aranykereskedelmi központjához, Londonhoz és New Yorkhoz. Az olajhoz és a gázhoz hasonlóan Oroszország azonban átirányíthatná az exportot a G7-eken kívüli vevőkhöz, például Kínába, Indiába és a Közel-Keletre.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...