2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Ursula Putyin szemébe akarja mondani, hogy mit gondol róla

Jobb lenne egy őszinte, személyes beszélgetést folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mint bojkottálni a Húszak csoportjának (G20) idei csúcstalálkozóját – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

“Az is fontos, hogy a szemébe mondjuk, mit gondolunk róla és mit gondolunk az ilyen jellegű fellépésről” – mondta von der Leyen a ZDF német televíziónak vasárnap.

Ugyanakkor kijelentette, hogy Oroszországgal nem lehet “a szokásos módon üzletelni”, miután február végén katonai hadjáratot indított Ukrajnában.

A G20-ak, amelyekben olyan országok vesznek részt, mint az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína, India és Brazília, novemberben tartják éves csúcstalálkozójukat az indonéziai Balin.

“És nagyon alaposan meg kell gondolnunk, hogy megbénítjuk-e az egész G20-at. Én nem ezt javaslom. Szerintem ez az intézmény túlságosan fontos” – állította az Európai Bizottság vezetője.

Joe Biden amerikai elnök márciusban azt javasolta, hogy Oroszországot teljesen ki kellene zárni a csoportból, de megjegyezte, hogy a kérdés “a G20-tól függ”. Moszkva kizárására szólított fel Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is.

Áprilisban nyugati tisztviselők kivonultak Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszternek a G20-ak washingtoni miniszteri rendezvényén tartott beszéde közben.

A csoport soros elnökségét betöltő és az idei csúcstalálkozónak otthont adó Indonézia egyértelművé tette, hogy Oroszországot meghívták a novemberi találkozóra, ahova Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is meghívták vendégként.

Joko Widodo indonéz elnök áprilisban azt mondta, hogy “egyesíteni akarja a G20-akat”.

“Nem szabad megosztottságnak lennie. A béke és a stabilitás a világgazdaság fellendülésének és fejlődésének kulcsa” – mondta.

Widodo részt vesz a Hetek Csoportjának háromnapos dél-németországi csúcstalálkozóján, majd Kijevbe és Moszkvába látogat. Az indonéz vezető felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy kezdjenek párbeszédet a konfliktus lezárása érdekében.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...