2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Ursula Putyin szemébe akarja mondani, hogy mit gondol róla

Jobb lenne egy őszinte, személyes beszélgetést folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mint bojkottálni a Húszak csoportjának (G20) idei csúcstalálkozóját – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

“Az is fontos, hogy a szemébe mondjuk, mit gondolunk róla és mit gondolunk az ilyen jellegű fellépésről” – mondta von der Leyen a ZDF német televíziónak vasárnap.

Ugyanakkor kijelentette, hogy Oroszországgal nem lehet “a szokásos módon üzletelni”, miután február végén katonai hadjáratot indított Ukrajnában.

A G20-ak, amelyekben olyan országok vesznek részt, mint az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína, India és Brazília, novemberben tartják éves csúcstalálkozójukat az indonéziai Balin.

“És nagyon alaposan meg kell gondolnunk, hogy megbénítjuk-e az egész G20-at. Én nem ezt javaslom. Szerintem ez az intézmény túlságosan fontos” – állította az Európai Bizottság vezetője.

Joe Biden amerikai elnök márciusban azt javasolta, hogy Oroszországot teljesen ki kellene zárni a csoportból, de megjegyezte, hogy a kérdés “a G20-tól függ”. Moszkva kizárására szólított fel Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is.

Áprilisban nyugati tisztviselők kivonultak Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszternek a G20-ak washingtoni miniszteri rendezvényén tartott beszéde közben.

A csoport soros elnökségét betöltő és az idei csúcstalálkozónak otthont adó Indonézia egyértelművé tette, hogy Oroszországot meghívták a novemberi találkozóra, ahova Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is meghívták vendégként.

Joko Widodo indonéz elnök áprilisban azt mondta, hogy “egyesíteni akarja a G20-akat”.

“Nem szabad megosztottságnak lennie. A béke és a stabilitás a világgazdaság fellendülésének és fejlődésének kulcsa” – mondta.

Widodo részt vesz a Hetek Csoportjának háromnapos dél-németországi csúcstalálkozóján, majd Kijevbe és Moszkvába látogat. Az indonéz vezető felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy kezdjenek párbeszédet a konfliktus lezárása érdekében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...