2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

London: a G7 csúcstalálkozón jelentik be az orosz aranyimport tilalmát

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, valamint szövetségesei, például Japán és Kanada a G7-országok vezetőinek vasárnapi csúcstalálkozóján fogják bejelenteni az orosz arany behozatalának tilalmát – derül ki a brit kormány közleményéből.

“Ez az intézkedés globális hatókörű lesz, kizárva az árut a hivatalos nemzetközi piacokról”, és “óriási hatással” lesz Moszkva azon potenciáljára, hogy világszerte bevételt termeljen – olvasható a közleményben, hozzátéve, hogy a lépést London fémkereskedelemben betöltött központi szerepe támasztja alá.

Az Oroszország és London közötti szállítások szinte nullára csökkentek, amióta a nyugati szövetségesek példátlan szankciókat vezettek be Moszkva ellen a szomszédos Ukrajnában folytatott katonai művelete miatt. A londoni aranypiaci szövetség, amely meghatározza a piac szabványait, márciusban törölte az orosz aranyfinomítókat az akkreditáltak listájáról.

A hét elején a Reuters arról számolt be, hogy az EU vezetői az aranyat tekintik az Oroszország elleni szankciók következő célpontjának. Az ügynökség forrása azonban nem tisztázta, hogy a lépés az aranyexportot, az importot vagy mindkettőt sújtaná.

A London által bejelentett intézkedés először az Oroszországot elhagyó aranyra vonatkozik majd, és az amerikai pénzügyminisztérium várhatóan kedden fog tilalmat elrendelni – mondta egy, a tervet ismerő személy, akit a Bloomberg hírügynökség idézett.

Washington áprilisban megtiltotta amerikai magánszemélyeknek, hogy aranyhoz kapcsolódó tranzakciókat bonyolítsanak le az orosz központi bankkal, a nemzeti vagyonalapokkal és a pénzügyminisztériummal.

Svájc hatalmas mennyiségű aranyat vásárolt Oroszországtól

Míg a nyugati szankciók nagyrészt elzárták az európai és az amerikai piacokat a világ második legnagyobb aranykitermelőjének aranya elől, a G7-ek lépése várhatóan teljesen elzárja Oroszországot a világ két legfontosabb kereskedelmi központjától, Londontól és New Yorktól.

Az ENSZ Comtrade ügynökség által idézett adatok szerint a tavaly Londonba érkezett 15 milliárd dollárnyi orosz arany a brit aranyimport 28 százalékát tette ki. Oroszországnak továbbra is lehetősége van arra, hogy közvetlenül finomítóknak adja el a nemesfémet, vagy új vevőket keres, például Kínában, Indiában és a Közel-Keleten, amelyek nem támogatták a szankciókat, és nem tagjai a G7-nek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...