2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

London: a G7 csúcstalálkozón jelentik be az orosz aranyimport tilalmát

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, valamint szövetségesei, például Japán és Kanada a G7-országok vezetőinek vasárnapi csúcstalálkozóján fogják bejelenteni az orosz arany behozatalának tilalmát – derül ki a brit kormány közleményéből.

“Ez az intézkedés globális hatókörű lesz, kizárva az árut a hivatalos nemzetközi piacokról”, és “óriási hatással” lesz Moszkva azon potenciáljára, hogy világszerte bevételt termeljen – olvasható a közleményben, hozzátéve, hogy a lépést London fémkereskedelemben betöltött központi szerepe támasztja alá.

Az Oroszország és London közötti szállítások szinte nullára csökkentek, amióta a nyugati szövetségesek példátlan szankciókat vezettek be Moszkva ellen a szomszédos Ukrajnában folytatott katonai művelete miatt. A londoni aranypiaci szövetség, amely meghatározza a piac szabványait, márciusban törölte az orosz aranyfinomítókat az akkreditáltak listájáról.

A hét elején a Reuters arról számolt be, hogy az EU vezetői az aranyat tekintik az Oroszország elleni szankciók következő célpontjának. Az ügynökség forrása azonban nem tisztázta, hogy a lépés az aranyexportot, az importot vagy mindkettőt sújtaná.

A London által bejelentett intézkedés először az Oroszországot elhagyó aranyra vonatkozik majd, és az amerikai pénzügyminisztérium várhatóan kedden fog tilalmat elrendelni – mondta egy, a tervet ismerő személy, akit a Bloomberg hírügynökség idézett.

Washington áprilisban megtiltotta amerikai magánszemélyeknek, hogy aranyhoz kapcsolódó tranzakciókat bonyolítsanak le az orosz központi bankkal, a nemzeti vagyonalapokkal és a pénzügyminisztériummal.

Svájc hatalmas mennyiségű aranyat vásárolt Oroszországtól

Míg a nyugati szankciók nagyrészt elzárták az európai és az amerikai piacokat a világ második legnagyobb aranykitermelőjének aranya elől, a G7-ek lépése várhatóan teljesen elzárja Oroszországot a világ két legfontosabb kereskedelmi központjától, Londontól és New Yorktól.

Az ENSZ Comtrade ügynökség által idézett adatok szerint a tavaly Londonba érkezett 15 milliárd dollárnyi orosz arany a brit aranyimport 28 százalékát tette ki. Oroszországnak továbbra is lehetősége van arra, hogy közvetlenül finomítóknak adja el a nemesfémet, vagy új vevőket keres, például Kínában, Indiában és a Közel-Keleten, amelyek nem támogatták a szankciókat, és nem tagjai a G7-nek.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...