2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Nem lesznek egyelőre újabb amerikai szankciók Oroszországgal szemben

Barack Obama amerikai elnök alá fogja írni az amerikai kongresszus által a múlt héten elfogadott, Oroszországgal szembeni újabb gazdasági szankciók bevezetését lehetővé tevő törvényt, de egyelőre nem fog élni a jogszabály által rá ruházott felhatalmazással, és nem foganatosít további büntetőintézkedéseket Moszkvával szemben – közölte a Fehér Ház szóvivője csütörtökön. 

 

 

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön aláírta az amerikai kongresszus által a múlt héten elfogadott, Oroszországgal szembeni újabb gazdasági szankciók bevezetését lehetővé tevő törvényt, de egyelőre nincs szándékában újabb büntetőintézkedéseket foganatosítani Moszkva ellen – jelentette be a Fehér Ház.

Az amerikai elnök közleményében azt is leszögezte, az Egyesült Államok továbbra is együtt fog működni európai partnereivel és szövetségeseivel, hogy koordinálják az Oroszországgal szembeni fellépést és szankciókat. Azt is hangsúlyozta, hogy kész visszavonni a gazdasági büntetőintézkedéseket, amennyiben Oroszország “megteszi a szükséges lépéseket”.

John Earnest fehér házi szóvivő nem sokkal korábban a “szükséges lépéseket” illetően azt mondta, az Egyesült Államok akkor fogja visszavonni az Oroszország elleni szankciókat, ha Moszkva lépéseket tesz az ukrajnai feszültség enyhítése érdekében és véget vesz az agressziónak.

A kérdéses jogszabály, az ukrajnai szabadságot támogató törvény célja a nagyobb nyomásgyakorlás Vlagyimir Putyin orosz elnökre ukrajnai politikájának megváltoztatásáért. A törvény az eddigi szankciókat kiterjesztené az orosz hadiipari szektorra és a Gazprom gázipari nagyvállalatra is, ha az korlátozná az Ukrajnába vagy a NATO-tagállamokba irányuló gázexportot. Emellett a törvény lehetővé tenné az Ukrajnának nyújtott katonai segítség növelését.

Ugyanakkor a törvény a Fehér Ház kérésére nem tartalmaz kötelezően életbe lépő szankciókat, így biztosítva széles mozgásteret Obama számára. Konkrétan az szerepel a jogszabályban, hogy az elnök lemondhat a szankciók bevezetéséről, ha megítélése szerint ez az ország nemzetbiztonsági érdekeit szolgálja.

Earnest korábban azt mondta, hogy az elnöknek kétségei vannak a törvénnyel kapcsolatban, az ugyanis “zavaros üzenetet küld a szövetségeseknek, mivel olyan elemeket tartalmaz, amelyek nem tükrözik a folyamatban lévő konzultációkat”.

John Kerry amerikai külügyminiszter kedden szintén arról beszélt, hogy az ukrán válság miatt Oroszország ellen foganatosított szankciókat néhány héten vagy akár néhány napon belül hatályon kívül lehetne helyezni Putyin döntéseinek függvényében.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....