2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Egy sor óráisvállalat állította le az oroszországi forgalmazásokat – nem tudják belőni az áraiat a gyorsan inflálódó rubelhez

A rubel gyors elinflálódásának következményeként a General Motors (GM) , az Audi, a Jaguar , a Land Rover csütörtökön bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti szállításait oroszországi kereskedőinek. Az IKEA a nagy értékű konyhabútorok és háztartási gépek árusítását állította le. Az Apple is leállt – Azért tették mindezt, mert az inflálódó rubel olyan gyorsan ugrál az EKG-n hogy nem bírják belőni áraikat.

 

Bár egyes vállalatok, mint például a Nissan japán autógyártó, áraik azonnali emelésével reagáltak a rubel árfolyamának zuhanására, mások úgy döntöttek, hogy megvárják a helyzet rendeződését. Így egyre több importőr vagy szállító cég állítja le Oroszországban a kereskedést, mert a rubel árfolyamának stabilizálódásáig nem tudja belföldi árait kiigazítani.

Az Apple amerikai információ-technológiai óriáscég már kedden éjjel leállította termékeinek internetes értékesítését Oroszországban. A Cadillac, az Opel és a Chevrolet márkákat gyártó GM követte a példát, és december 16-i, keddi hatállyal felfüggesztette a kiszállítást a szalonokba. A már kifizetett járműveket azonban átadják a tulajdonosoknak, nem kérnek tőlük felárat.

Az IKE svéd bútorgyártó és -árusító cége, amelynek Oroszország az egyik első számú piaca, csütörtökön közölte, hogy a nagyszámú megrendelés miatt leállítja a konyhabútorok és gépek árusítását. Az IKEA december elején emelte árait, de így is megrohanták a vevők, hogy még a következő áremelés előtt vásároljanak be.

A Simple nevű borimportőr szerdán ugyancsak felfüggesztette két napra a kiszállításokat, és előzetes fizetést kér árujáért. A Spar üzletlánc elosztó központjának szóvivője arról számolt be, hogy az élelmiszer- és alkoholos termékek szállítói közül sokan sokkos állapotba kerültek és próbálják kitalálni, hogy meddig emelkedhetnek az árak. Az ország elsőszámú gyümölcslé-előállító cége a hét végéig nem szállít azoknak az üzleteknek, amelyek nem fogadják el a megemelt árakat.

Oroszországban már sokan úgy emlegetik a hét második napját, mint fekete kedd. Azon a napon a rubel értékének 25 %-át veszítette el, a dollárhoz és euróhoz viszonyított árfolyama minden eddigi rekordot megdöntött. A pánik csúcspontján, kedden délután három óra körül a dollár árfolyama meghaladta a 80 rubelt, az euróé pedig a 100 rubelt a moszkvai tőzsde devizakereskedésében.

A General Motors, az Audi és a Jaguar időlegesen felfüggesztette autói árusítását Oroszországban, mert akkorát buknak a gyenge rubelen.

A rubel értéke június óta 40 %-ot csökkent, ami a legnagyobb krízise 1989 óta.

Az oroszok minél hamarabb ingóságokba fektetnék elinflálódó forgóeszközeiket és nagy a kereslet az új autók iránt.

Az autógyártók viszont, amelyek többsége dollárban vagy euróban számol el, így nyilvánvalóan nem érdekelt ebben. Ezért a General Motors (GM) december 16-ával felfüggesztette kereskedését, a Jaguar Land Rover 19-ével jelentett be hasonló intézkedést. Az ingolstadti Audi szintén december 16-tól nem forgalmaz Oroszországban. A helyi importőr szóvivője úgy nyilatkozott, új árlisták lesznek hamarosan érvényben.

 

A Toyota, más iparági cégekhez hasonlóan azonnali áremelésekkel reagált és egyelőre nem tervezik a kereskedés befagyasztását – írja az Automotive News.

 

A BMW, amely szintén kitett a rubelgyengülésnek, számítások szerint 100-150 millió eurót veszített eddig a helyzeten az elmúlt negyedévben.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...