2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

NATO-főtitkár: Ukrajna megszűnhet létezni, ha feladja a harcot

Ukrajna kemény tél elé néz – figyelmeztetett csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, arra biztatva Kijevet, hogy folytassa a harcot Oroszország ellen. Ellenkező esetben az ország “megszűnhet létezni” mint független nemzet – mondta.

“Ha [Vlagyimir] Putyin elnök és Oroszország abbahagyja a harcot, akkor béke lesz. Ha Ukrajna abbahagyja a harcot, akkor Ukrajna mint független nemzet megszűnik létezni” – mondta Stoltenberg az AP-nek az Egyesült Államok vezetésével a németországi Ramsteinben tartott, Ukrajna külföldi támogatóit tömörítő találkozón.

Stoltenberg kerülte, hogy időkeretet adjon arra vonatkozóan, hogy meddig tarthat a konfliktus, de azt mondta, hogy a tárgyalásokkal valamikor majd véget ér. Eddig azonban “semmi jele” nem volt annak, hogy Moszkva feladná ukrajnai céljait – mondta a NATO-vezér.

Oroszország végső célja a konfliktusban “Ukrajna feletti ellenőrzés átvétele” – állította. “Legalább erre a télre fel kell készülnünk” – mondta Stoltenberg, hozzátéve, hogy a Nyugatnak “továbbra is támogatást kell nyújtania”, többek között megfelelő téli egyenruhákat, generátorokat és sátrakat.

Jön a tél, és a tél kemény lesz az ukrajnai harctéren. Tudjuk, hogy az ukrán hadsereg létszáma most nagyjából háromszor akkora, mint tavaly télen volt – tette hozzá Stoltenberg.

A NATO-vezetője ugyanakkor azt állította, hogy “az ukrajnai háború sorsdöntő pillanathoz közeledik”, és azt állította, hogy a folyamatban lévő orosz offenzíva “megrekedt” a Donbasszban és másutt is. “Látjuk, hogy az ukránok képesek voltak visszavágni, visszavágni és visszaszerezni bizonyos területeket” – mondta.

Moszkva többször is felszólította az Egyesült Államokat és más nyugati országokat, hogy hagyjanak fel Ukrajna fegyverekkel és más katonai eszközökkel való “felpumpálásával”. Magas rangú orosz tisztviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy Kijev folyamatos támogatása csak meghosszabbítja a vérontást anélkül, hogy a konfliktus végkimenetelén változtatna.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régióknak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a donbásszi köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...