2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

A NATO nehezen tud téli egyenruhát szállítani Ukrajnának – írja a Der Spiegel

A NATO-tagállamok nehezen tudják megoldani, hogy elegendő téli egyenruhát és tábori felszerelést szállítsanak Ukrajnának – jelentette hétfőn a német Der Spiegel magazin. Kijev a jelek szerint felszólította a blokkot, hogy sürgősen biztosítsa a szükséges felszerelést, mielőtt a hideg időjárás beköszönt.

A Der Spiegel szerint Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter még július végén levelet írt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak, amelyben felszólította a katonai szövetséget, hogy a ruházat mellett hidegálló tábori sátrakat is biztosítson akár 200 ezer ukrán katona számára.

Az egyenruhákat és a felszerelést a lehető leggyorsabban kellene leszállítani – tette hozzá a miniszter a lap szerint.

Több NATO-ország azóta is keresi raktáraiban a szükséges készleteket. A szervezet megerősítette a Der Spiegelnek, hogy kapcsolatban áll a tagállamokkal az ügyben.

A Der Spiegel által idézett jelentések szerint eddig az Egyesült Államok és Kanada, valamint Svédország és Finnország, amelyek még nem csatlakoztak a katonai csoportosuláshoz, együttesen ígértek olyan szállításokat, amelyek Ukrajna igényeinek akár 50 százalékát is fedezhetik.

A különböző NATO-tagok katonai tisztviselői azonban azzal érvelnek, hogy országaik készleteinek nagy részét a nemzeti hadseregek számára tartják fenn – írja a Der Spiegel.

A védelmi szövetség állítólag felajánlotta, hogy a tagállamok által Kijevnek átadott egyenruhák és felszerelések pótlására az úgynevezett NATO vagyonkezelői alapból 40 millió dollárt biztosít.

Németország állítólag szintén tervezi, hogy csatlakozik az erőfeszítéshez, bár korábban nehezen tudta felszerelni saját csapatait a szükséges felszereléssel – írja a német lap. A téli ruházat és a tábori felszerelések küldésével Berlin “fontos hozzájárulást” tudna nyújtani Ukrajna védelméhez a közelgő tél előtt – mondta Christine Lambrecht védelmi miniszter.

A Der Spiegel szerint a német hadsereg “meglehetősen kritikusan” viszonyul ahhoz az elképzeléshez, hogy felszerelését átadja Ukrajnának. Maga Lambrecht korábban többször is kijelentette, hogy a német fegyveres erők – a Bundeswehr – hamarosan elérik annak a határát, amit fegyverek tekintetében átadhatnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...