2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Nagyszabású NATO hadgyakorlatokat kezdődött az orosz határnál

Nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődött hétfőn Észtországban. A “Hedgehog 2022” elnevezésű gyakorlat a katonai blokk szerint az egyik legnagyobb a balti ország történetében. A gyakorlaton 14 nemzet mintegy 15 ezer katonája vesz részt, köztük a katonai szövetség tagjai és partnereik is.

Finn, svéd, grúz és ukrán katonák is részt vesznek a gyakorlaton – jelentette a finn közszolgálati televízió, a Yle. A gyakorlatok a fegyveres erők valamennyi haderőnemét érintik, és légi, tengeri és szárazföldi gyakorlatokat, valamint kiberhadviselési kiképzést is tartalmaznak a riport szerint.

A NATO közleménye szerint a gyakorlatokon az amerikai haditengerészet Wasp-osztályú “Kearsarge” nevű partraszálló hajója is részt vesz. Mind a katonai blokk, mind az észt védelmi erők helyettes parancsnoka, Veiko-Vello Palm vezérőrnagy tagadta, hogy az orosz határtól alig több mint 60 kilométerre zajló gyakorlatoknak bármi közük lenne Moszkva Ukrajnában zajló katonai akcióihoz.

A hadgyakorlatok alig egy nappal azután kezdődtek, hogy Finnország és Svédország hivatalosan bejelentette NATO-csatlakozási tervét, és nyugati tisztviselők szerint már jóval az ukrajnai konfliktus kitörése előtt eltervezték azt.

Az észtországi gyakorlatok azonban csak egy részét képezik a NATO nagyszabású katonai tevékenységének az orosz határ közelében. Egy másik balti állam, Litvánia ad otthont a “Iron Wolf” gyakorlatnak, amelyben 3000 fős NATO-csapat és 1000 katonai felszerelés vesz részt, köztük a német Leopard 2 harckocsik.

A NATO két legnagyobb hadgyakorlata – a “Defender Europe” és a “Swift Response” – Lengyelországban és nyolc másik országban zajlik, 20 nemzet 18 ezer katonájának részvételével – olvasható a NATO pénteki közleményében.

“Az ilyen gyakorlatok azt mutatják, hogy a NATO erős és készen áll arra, hogy megvédje nemzeteinket és védekezzen bármilyen fenyegetés ellen” – mondta a katonai blokk szóvivője, Oana Lungescu, hozzátéve, hogy a gyakorlatok “segítenek megszüntetni minden félreértést azzal az elhatározásunkkal kapcsolatban, hogy megvédjük a szövetséges területek minden centiméterét”.

A NATO Reagáló Erők jelenleg a 7500 fős “Wettiner Heide” gyakorlaton vesznek részt Németországban. A Földközi-tengeren hamarosan “Neptun sorozat” haditengerészeti gyakorlatok zajlanak, amelyeken a NATO parancsnoksága alá helyezett USS “Harry S. Truman” repülőgép-hordozó csapásmérő csoport vesz részt. A NATO közlése szerint a hidegháború vége óta ez lesz csupán a második alkalom, hogy egy amerikai repülőgép-hordozó csoportot a katonai szövetség parancsnoksága alá helyeznek.

Júniusban a balti államok és Lengyelország ad otthont a NATO által “Európa legnagyobb integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatának” nevezett gyakorlatnak, amelyben 23 nemzet vesz részt.

Április végén Finnország adott otthont a NATO haditengerészeti gyakorlatának. Most pedig egy közös szárazföldi gyakorlatnak is otthont ad, amelyen az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Észtország és Lettország csapatai vesznek részt.

NATO – terjeszkedés az orosz határ, felé 2009-es állapot

A nagyszabású hadgyakorlatokra az Oroszország, a NATO és a katonai blokk partnerei közötti fokozott feszültségek közepette kerül sor. Finnország, amely hosszú közös határral rendelkezik Oroszországgal, és Svédország úgy döntött, hogy felülvizsgálja a régóta követett semlegességi politikáját, miután a közvéleményben jelentős változás következett be az Ukrajna elleni orosz hadművelet megindulása után.

Moszkva bírálta a döntést, aki arra figyelmeztetett, hogy válaszlépéseket kell tennie, ha Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz. Moszkva azt is fenntartja, hogy a NATO bővítését saját biztonságára nézve közvetlen fenyegetésnek tekinti.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...