2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Moszkvában temették el II. Miklós orosz cár nagybátyját

Az orosz főváros első világháborús hősi temetőjének kápolnájában helyezték végső nyugalomra csütörtökön II. Miklós orosz cár nagybátyja, ifjabb Nyikolaj nagyherceg és felesége maradványait. Az állami szintű temetésen Szergej Nariskin, az orosz törvényhozás alsóházi elnöke, illetve Szergej Szobjanyin, Moszva főpolgármestere képviselte az orosz vezetést, de részt vett rajta és beszédet mondott Kirill orosz ortodox pátriárka is.

Nariskin azt hangsúlyozta, hogy teljesült a nagyherceg kívánsága, mert szülőföldjén, a “hatalmas és szeretett Oroszországban, katonái közelében talált nyugalmat”. A duma elnökének szavai szerint nem lehet eléggé méltatni a nagyherceg katonai és államférfiúi nagyságát, az orosz birodalom szárazföldi és tengeri hadereje főparancsnokának érdemeit.

Ifjabb Nyikolaj Nyikolajevics Romanov, I. Miklós cár unokája, és a bolsevik forradalom után kivégzett II. Miklós cár nagybátyja 1856-ban született Szentpéterváron, majd 1929-ben hunyt el a dél-franciaországi Antibes városban. Az orosz nagyherceg az első világháború kezdetén (1914-1915-ben) a cári hadsereg főparancsnoka volt, de 1915-ben II. Miklós a Kaukázus alkirályává nevezte ki őt. Kinevezése más esetben nagy megtiszteltetésnek számított volna, de ezúttal azt jelentette, hogy eltávolították az udvarból és a hatalomból, attól tartva, hogy népszerűsége a cár megbuktatásához vezet. 1917-ig a nagyherceg a Kaukázusban tartózkodott, s ennek köszönhetően menekült meg aztán a bolsevikok haragjától.

Ifjabb Nyikolaj Nyikolajevics Romanov később a Krímbe költözött, visszavonult a politikától, és a Romanov cári család több tagjával, közöttük Marija Fjodorovna anyacárnéval együtt a fekete-tengeri félszigeten vészelte át a bolsevik forradalom első éveit. A nagyhercegék 1919 elején egy angol hadihajón távoztak a Krímből. Előbb az olaszországi Genovában sógornője, Ilona olasz királyné adott menedéket neki és családjának, majd Párizsba költözött és egy szovjetellenes, az orosz polgárháborúban a bolsevikok ellen harcoló fehér tisztekből álló, királyság-párti csoport vezetője lett.

Ifjabb Nyikolaj Nyikolajevics Romanovnak és feleségének, Anasztázia királyi hercegnőnek, az egykori montenegrói király lányának a hamvait családjuk kérésére hozták vissza Oroszországba és temették el Moszkvában. Három napja katonai tiszteletadás mellett búcsúztatták maradványaikat Franciaországban. Előbb Cannes-ban, majd a párizsi Invalidusok híres épületegyüttesében. Ezt követően szállították a hamvakat Moszvába.

A Donszkoj kolostorban zajlott az egyházi búcsúztatás, mielőtt elhelyezték volna a koporsóba zárt hamvakat az első világháborús moszkvai temetőben. A moszkvai újratemetésen a Romanov-dinasztia tagjai is részt vettek. Oroszországban 2013-ban ünnepelték a Romanov-ház, a második és egyben utolsó orosz uralkodócsalád hatalomra kerülésének 400. évfordulóját. A dinasztia 1917-ig uralkodott. 1998-ban, haláluk nyolcvanadik évfordulóján a szentpétervári Péter-Pál székesegyházban újratemették a bolsevikok által kivégzett II. Miklós cárt és családját. 2000-ben az orosz ortodox egyház mártírokká nyilvánította őket, 2008-ban az orosz legfelsőbb bíróság pedig rehabilitálta a cárt és családját.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...