2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Array

6.2 milliárd rubel orosz hitelt kapott Fehéroroszország

Oroszország 6,2 milliárd rubel (1 rubel=5,26 forint) hitelt folyósított Fehéroroszországnak – jelentette be csütörtökön a fehérorosz pénzügyminisztérium. A hitel futamideje tíz év. Fehéroroszország küladóssága április elején 12,3 milliárd dollár volt, amiből 4 milliárdot kell az idén visszafizetnie, elsősorban Oroszországnak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF).

A Moody’s nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal “B3”-ról “Caa1”-re rontotta Fehéroroszország államadós-besorolását április 18-án. A hitelminősítő a lépést akkor azzal indokolta, hogy romlott Fehéroroszország adósságszolgálati képességének, és annak a kilátása, hogy külső pénzügyi támogatást kaphat, egyebek között Oroszországtól.

A Moody’s előrejelzése szerint a fehérorosz gazdaság idén 2,3 százalékkal, jövőre 0,1 százalékkal zsugorodik. A minszki kormány 0,2-0,5 százalékos idei gazdasági visszaesést vár a tavalyi 1,6 százalékos növekedés után.

Fehéroroszország – ahol a mai napig szovjet mintájú tervgazdaság van – erősen függ gazdaságilag Oroszországtól, amely az utóbbi időben az olajár zuhanása és a nyugati szankciók miatt a legsúlyosabb válságát éli az 1998-as államcsőd óta. Fehéroroszország exportjának mintegy fele Oroszországba irányul.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó