2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Moszkvában tárgyal az orosz és a pakisztáni külügyminiszter

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Moszkvában megbeszélést folytat Bilawal Bhutto Zardari pakisztáni külügyminiszterrel – jelentette be az orosz külügyminisztérium.

Ez a pakisztáni miniszter első oroszországi látogatása hivatalba lépése óta.

A külügyminisztérium közlése szerint a két miniszter a kétoldalú kapcsolatok helyzetéről, regionális és nemzetközi kérdésekről tárgyal majd. Mint Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője korábban elmondta, különös figyelmet fordítanak majd a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésére.

Energiaellátás

A miniszteri találkozóra annak keretében kerül sor, hogy az orosz és pakisztáni vállalatok intenzíven dolgoznak a pakisztáni energiaellátással kapcsolatos összes fennmaradó kérdés megoldásán.

A kereskedelmi, gazdasági, tudományos és műszaki együttműködéssel foglalkozó orosz-pakisztáni kormányközi bizottság január 18-20-án Iszlámábádban tartott ülését követően a felek úgy döntöttek, hogy 2023 márciusának végéig megállapodnak az Oroszországból érkező olaj- és gázszállításokról.

Mint Musadik Malik kőolajipari államtitkár korábban elmondta, Pakisztán áprilisban kezdi meg a nyersolaj vásárlását Oroszországtól, miután megállapodott az import összes kereskedelmi feltételéről. E feltételek között említette a pakisztáni nemzeti valutában történő kifizetéseket. Becslései szerint a Moszkvával kötött megállapodás lehetővé teszi Iszlámábád számára, hogy nyersolajszükségletének akár 35%-át fedezze.

Az orosz minisztérium megjegyezte, hogy az orosz-pakisztáni kormányközi bizottság munkájának eredményeit követően a felek megállapodtak abban, hogy megvitatják az energetikai együttműködés átfogó tervét, amely nemcsak az energiahordozók szállításáról, hanem az infrastruktúra kiépítéséről is rendelkezik.

Pakisztáni Áramlat

A két ország közötti együttműködés egyik kulcskérdése az észak-déli gázvezeték-projekt, amelyet a felek korábban úgy döntöttek, hogy átneveznek Pakisztán-Áramlatra.

Januárban az orosz energiaügyi minisztérium arról számolt be, hogy Moszkva nem látja akadályát a projekt megvalósításának, és Iszlámábáddal együtt dolgozik a megfelelő ütemterv kidolgozásán.

Az országok 2015-ben írtak alá kormányközi megállapodást az észak-déli gázvezeték megépítéséről. Hossza 1100 kilométer lesz, átviteli kapacitása pedig évi 12,4 milliárd köbmétert tesz ki. A gázvezeték a dél-pakisztáni Karacsi város cseppfolyósított földgázt fogadó termináljait köti majd össze az észak-pakisztáni Lahore városával. Ott cseppfolyósított földgázzal működő erőműveket építenének.

A feleknek 2016-ban kellett volna aláírniuk a kereskedelmi megállapodásokat, és a tervek szerint 2018-ra adták volna át a létesítményt, de a projekt megvalósításának időpontját már többször elhalasztották. 2021. május 28-án Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi miniszter és Shafqat Ali Khan, Pakisztán oroszországi nagykövete aláírta a Pakisztán Áramlat gázvezeték építéséről szóló, 2015. október 16-án kelt kormányközi megállapodást módosító jegyzőkönyvet, amely lehetővé tette, hogy a projekt gyakorlati megvalósítása megkezdődhessen.

Nemzetközi kérdések

A két ország közötti tárgyalások nemzetközi napirendjén hagyományosan a terrorizmus elleni küzdelem terén való együttműködés, a palesztin-izraeli konfliktus rendezése, az afganisztáni helyzet szerepel. A felek véleményt cserélnek az ukrán válságról is.

Január 28-án, a palesztin-izraeli konfliktus övezetében bekövetkezett eszkalációt követően az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként és a közel-keleti közvetítő nemzetközi “kvartett” (Oroszország, az Egyesült Államok, az ENSZ és az EU) tagjaként kész jelentősen hozzájárulni annak átfogó rendezéséhez. A helyzet súlyosbodása, beleértve a január 27-i fegyveres támadást egy kelet-jeruzsálemi zsinagóga ellen, megerősíti, hogy sürgősen újra kell kezdeni a konstruktív palesztin-izraeli párbeszédet, és le kell mondani az egyoldalú lépésekről – véli az orosz külügyminisztérium.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó