2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Németország “technikai” recessziójára figyelmeztetett a gazdasági miniszter

A német gazdaság két egymást követő negyedévben csökkenés előtt áll – mondta Robert Habeck gazdasági miniszter a múlt héten tartott sajtótájékoztatón, amelyen ismertette a frissen közzétett előrejelzéseket.

A jelentésben az ország bruttó hazai termékének (GDP) 2023-ra vonatkozó kilátásait 0,2 százalékos idei növekedésre módosították. Tavaly ősszel a kormány 0,4%-os GDP-csökkenést prognosztizált erre az évre. Az inflációs kilátások is javultak az energiaárak közelmúltbeli csökkenése miatt. Az idei évre vonatkozó árnövekedés most 6%-ra várható, szemben a korábbi 7%-os előrejelzéssel.

“Még mindig valószínű, hogy technikai recesszió lesz” – figyelmeztetett Habeck, hozzátéve, hogy bár az ország gazdasága el fogja kerülni az éles visszaesést, a válság még messze nem ért véget.

“Az üzenet az, hogy kezelhetővé tettük a válságot… Ez nem jelenti azt, hogy a válságnak vége. De a legrosszabb forgatókönyveket el tudtuk hárítani” – jelentette ki.

A technikai recesszió definíciója szerint két egymást követő negyedév negatív növekedése. Habeck azonban arra számít, hogy a helyzet az idei harmadik és negyedik negyedévben javulni fog.

Európa legnagyobb gazdasága, Németország tavaly rekordszintű inflációtól szenvedett az energiaárak ugrásszerű növekedése miatt, amelyet az Oroszországból érkező energiaszállítások csökkenése okozott az Ukrajnával kapcsolatos szankciók miatt.

Az árak nagyrészt stabilizálódtak az energiaforrások diverzifikálására irányuló felgyorsult erőfeszítéseknek, a szokatlanul enyhe télnek és a gáztárolók feltöltésének köszönhetően.

Mindez pozitívabb, bár még mindig óvatos előrejelzéseket eredményezett a német gazdaságra vonatkozóan 2023-ban. Számos elemző azonban rámutat arra, hogy Berlin nyáron problémákkal szembesülhet, amikor a következő télre a gáztárolókat újra kell tölteni, miközben orosz szállítások alig vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó