2022, július 7.
27.8 C
Budapest
22.4 C
Moszkva

Putyin: Oroszországnak nincs problémája Svédországgal vagy Finnországgal

Finnország és Svédország esetleges NATO-csatlakozása nem jelent közvetlen fenyegetést Oroszországra nézve, de a szövetség katonai infrastruktúrájának bővítése “minden bizonnyal” válaszlépéseket fog kiváltani Moszkva részéről – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn.

A két skandináv ország Moszkva többszöri figyelmeztetése ellenére vasárnap hivatalosan bejelentette NATO-tagságra vonatkozó kérelmét. A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének Kremlben tartott csúcstalálkozóján Putyin azt mondta, hogy a NATO további bővítése “olyan probléma, amelyet teljesen mesterségesen hoztak létre, mivel azt az Egyesült Államok külpolitikai érdekeinek megfelelően teszik”.

Hozzátette, hogy a katonai szövetséget rutinszerűen egy ország – az USA – külpolitikai eszközeként használják, de “meglehetősen kitartóan, ügyesen és nagyon agresszívan”.

Az új fejlemény az orosz vezető véleménye szerint súlyosbítja az amúgy is bonyolult nemzetközi biztonsági helyzetet. Putyin azonban hangsúlyozta, hogy nem Finnország és Svédország tényleges NATO-csatlakozása zavarja.

“Oroszországnak nincsenek problémái ezekkel az államokkal, és ilyen értelemben a (NATO) bővítése ezen országok csatlakozásával nem jelent közvetlen fenyegetést Oroszország számára. De a katonai infrastruktúra kiterjesztése erre a területre minden bizonnyal válaszlépéseket fog kiváltani” – állította Putyin.

Elmondta, hogy Moszkva válaszának jellege a NATO által jelentett konkrét fenyegetéstől függ majd.

“Ennek megfelelően fogunk reagálni” – jelentette ki az orosz elnök.

Putyin megjegyzései akkor hangzottak el, amikor a Svédországban kormányzó Szociáldemokrata Párt bejelentette, hogy ha az ország csatlakozik a NATO-hoz, akkor “ellenezni fogja a nukleáris fegyverek és állandó bázisok telepítését svéd területre”.

NATO-tagállamok és Oroszország . A térképen még nem jelölt, de Finnország és Norvégia is jelezte csatlakozási szándékát a NATO-hoz

Korábban hétfőn Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt állította, hogy Helsinki és Stockholm a szövetségi tagság kérelmezésével a “józan ész feláldozását” választotta. “Ne legyenek illúzióik, hogy mi ezt egyszerűen eltűrjük” – mondta Rjabkov.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki a közelmúltban “történelmi sikernek” nevezte a NATO bővítését, a múlt hónapban azt mondta, hogy a katonai szövetség “szívélyesen fogadja” Finnországot és Svédországot, ha kérik a csatlakozásukat, és kész “meglehetősen gyorsan” döntést hozni a tagságról.

Felhagyva az évtizedek óta tartó semlegességet a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint mindkét országban a többség most már támogatja a NATO-tagságot.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajnát letörölhetik a térképről – mondta Trump volt katonai tanácsadója

Ukrajna eltűnhet a térképről, ha nem sikerül békésen rendezni az Oroszországgal fennálló konfliktust - jelentette ki Douglas Macgregor ezredes, Trump volt katonai tanácsadója a...

Az orosz légierő légicsapással akadályozta meg, hogy ukrán zászlót tűzzenek ki a Kígyó-szigeten

Az orosz légierő megakadályozta, hogy az ukrán hadsereg zászlót tűzzön ki a Kígyó-szigeten, az ukrán fegyveres erők katonáinak egy részét egy nagy pontosságú rakétacsapás...

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...