2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Moszkva és Washington egyetért a szíriai békefolyamat felgyorsításában

Oroszország és az Egyesült Államok egyetért abban, hogy latba kell vetnie befolyását az elakadt szíriai békefolyamat felgyorsítása, a szemben álló felek közvetlen párbeszédének mielőbbi megkezdése érdekében – derült ki Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtök éjjel tartott közös moszkvai sajtótájékoztatóján.

Lavrov és Kerry Szíriáról, Ukrajnáról, más válsággócokról, valamint a kétoldalú viszony alakulásáról a nap folyamán négyórás megbeszélést folytatott egymással, amelyet egy ugyanennyi ideig tartó újabb egyeztetés követett a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök és az amerikai diplomácia vezetője között. Kerry a Kremlben megtartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Moszkva és Washington a következő napokban megpróbálja rávenni Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy “hozza meg a helyes döntést”, és kötelezze el magát a békefolyamat és a “valódi átmenet” mellett.

Lavrov nem mondott olyat, hogy Moszkva nyomást kívánna gyakorolni Aszadra, de kijelentette, hogy Oroszország bátorítani fogja az érintett feleket az ENSZ égisze alatt folytatott genfi tárgyalások elveinek betartására, és hogy Amerikával együtt törekedni fog a politikai folyamat szükséges feltételeinek megteremtésére. Szavai szerint a szíriaiaknak maguknak kell eldönteniük országuk sorsát.

Mindkét miniszter arról beszélt, hogy a szemben álló feleknek meg kell kezdeniük a fogolycserét, biztosítaniuk kell a humanitárius segélyek rászorulókhoz történő eljuttatását és le kell állítaniuk az újabb területek megszerzésére irányuló kísérleteket.

Ukrajnával kapcsolatban Kerry leszögezte, hogy Washington határozottan elkötelezettje Ukrajna területi épségének és szuverenitásának, amibe beleérti az Oroszországgal 2014 márciusában újraegyesült Krím félsziget hovatartozását is. Kerry elmondta, hogy moszkvai tárgyalásai során felvetette a minap egy orosz bíróság által 22 évre ítélt Nagyija Szavcsenko ügyét, és reményét fejezte ki, hogy az ukrán katonanő hamarosan hazatérhet.

Az orosz külügyminiszter szerint az orosz és az amerikai fél között – bizonyos részletek kivételével – nincs nézetkülönbség abban a tekintetben, hogy az ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodások betartásának nincs alternatívája. Amerikai kollégája elmondta, hogy Barack Obama elnök a fehérorosz fővárosban megkötött paktumok maradéktalan betartása esetén kész lenne a Moszkva ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedések feloldására.

Lavrov hangsúlyozta a Kijev és Donyeck, illetve Luganszk közötti közvetlen párbeszéd szükségességét. Azt is kijelentette: Oroszország és az Egyesült Államok megértette, hogy a kétoldalú viszonyrendszer megingatása kontraproduktív.

“Az Oroszországi Föderáció elszigeteléséről szóló retorikának, ahogy ma arról ismét meggyőződtünk, semmi köze sincs a realitáshoz” – hangoztatta Lavrov Kerryvel közös sajtóértekezletén.

Az orosz külügyminiszter elmondta, hogy a két fél megállapodott a kétoldalú viszony rendszeres áttekintéséről. Megemlítette, hogy a globális biztonság kérdései közül a közepes és annál rövidebb hatótávolságú rakéták ügyében megmaradt a felek közötti nézetkülönbség. Azt mondta, Kerry beleegyezett abba, hogy tárgyalásokat folytassanak a Kelet-Európa számára ígért fokozott védelemmel kapcsolatban, amit Moszkva biztonsági fenyegetésnek tekint a maga számára.

Megfigyelők szerint Kerry oroszországi látogatása, amely kevesebb mint egy év leforgása alatt immár a harmadik volt, fesztelenebbnek tűnt a korábbiaknál. Az amerikai külügyminiszter Moszkvából az iszlamista terrortámadások célpontjává vált Brüsszelbe utazik tovább.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.