2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Putyin meghosszabbította Kadirov megbízatását Csecsenföld élén

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken meghosszabbította Ramzan Kadirov csecsenföldi vezetői megbízatásá, a Kremlben tartott találkozójukon Putyin kifejezte reményét, hogy a politikus jelölteti majd magát az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságban szeptemberben megrendezendő választásokon. Putyin elmondta, hogy Kadirov április 5-én lejáró csecsen elnöki megbízatását abból kiindulva hosszabbította meg (ügyvivő vezetővé nevezve ki Kadirovot), amit az elmúlt években Csecsenföld és egész Oroszország lakosságáért tett.

Reményét fejezte ki, hogy a csecsenek a közelgő választáson elismerik majd a köztársaság vezetőjének érdemeit. Az orosz elnök ugyanakkor sürgette, hogy Kadirov fordítson nagyobb hangsúlyt a szövetségi szervekkel való szorosabb együttműködésre, különösen biztonsági kérdésekben, akárcsak arra, hogy az oroszországi törvényeket maradéktalanul betartsák Csecsenföldön. Felhívta a csecsen vezető figyelmét a helyi fiatalságot sújtó munkanélküliség problémájára is.

Putyin elismerte, hogy Csecsenföld – jelentős mértékben a vitatott módszerei miatt bírált Kadirov “erőfeszítéseinek” köszönhetően – biztonságosabbá vált az orosz állampolgárok számára, mint “több más helyszín Oroszország térképén”. Méltatta a szakadárok ellen folytatott két háború okozta rombolások helyreállításában és a helyi lakosság életszínvonalának emelésében elért eredményeket.

Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldet 2007. április 5. óta vaskézzel irányítja Ramzan Kadirov erőfeszítéseit a Kreml támogatja. Kadirov egyébként február 27-én az NTV orosz televíziónak még úgy nyilatkozott, hogy az ő ideje lejárt a köztársaság vezetőjének posztján, és Putyinnak mást kellene kineveznie Csecsenföld kormányzására. Március 2-án arról beszélt, hogy idejét kilenc gyermekének nevelésére kívánja fordítani, de “kész teljesíteni Oroszország elnökének minden parancsát”.

Kadirov a Csecsenföld “pacifikálását” megvalósító erőfeszítései mellett korábban harcosokat ajánlott hangzatosan a kelet-ukrajnai felkelők megvédésére és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni szíriai fellépéshez. Az Észak-Kaukázusban egyébként hozzájárult a feszültség fokozásához, hogy a Csecsenfölddel szomszédos Ingusföld vezetője, Junisz-Bek Jevkurov csütörtökön bejelentette, hogy a köztársaság bűnüldöző szervei megkezdték a helyi muftiátus (muszlim lelki vezetőség) intézményeinek felszámolását. Isza Hamhojev ingus muftit, aki korábban szembeszállt az iszlám fundamentalista áramlataival, Ingusföldön egyebek között valutacsempészéssel gyanúsították meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...