2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Putyin meghosszabbította Kadirov megbízatását Csecsenföld élén

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken meghosszabbította Ramzan Kadirov csecsenföldi vezetői megbízatásá, a Kremlben tartott találkozójukon Putyin kifejezte reményét, hogy a politikus jelölteti majd magát az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságban szeptemberben megrendezendő választásokon. Putyin elmondta, hogy Kadirov április 5-én lejáró csecsen elnöki megbízatását abból kiindulva hosszabbította meg (ügyvivő vezetővé nevezve ki Kadirovot), amit az elmúlt években Csecsenföld és egész Oroszország lakosságáért tett.

Reményét fejezte ki, hogy a csecsenek a közelgő választáson elismerik majd a köztársaság vezetőjének érdemeit. Az orosz elnök ugyanakkor sürgette, hogy Kadirov fordítson nagyobb hangsúlyt a szövetségi szervekkel való szorosabb együttműködésre, különösen biztonsági kérdésekben, akárcsak arra, hogy az oroszországi törvényeket maradéktalanul betartsák Csecsenföldön. Felhívta a csecsen vezető figyelmét a helyi fiatalságot sújtó munkanélküliség problémájára is.

Putyin elismerte, hogy Csecsenföld – jelentős mértékben a vitatott módszerei miatt bírált Kadirov “erőfeszítéseinek” köszönhetően – biztonságosabbá vált az orosz állampolgárok számára, mint “több más helyszín Oroszország térképén”. Méltatta a szakadárok ellen folytatott két háború okozta rombolások helyreállításában és a helyi lakosság életszínvonalának emelésében elért eredményeket.

Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldet 2007. április 5. óta vaskézzel irányítja Ramzan Kadirov erőfeszítéseit a Kreml támogatja. Kadirov egyébként február 27-én az NTV orosz televíziónak még úgy nyilatkozott, hogy az ő ideje lejárt a köztársaság vezetőjének posztján, és Putyinnak mást kellene kineveznie Csecsenföld kormányzására. Március 2-án arról beszélt, hogy idejét kilenc gyermekének nevelésére kívánja fordítani, de “kész teljesíteni Oroszország elnökének minden parancsát”.

Kadirov a Csecsenföld “pacifikálását” megvalósító erőfeszítései mellett korábban harcosokat ajánlott hangzatosan a kelet-ukrajnai felkelők megvédésére és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni szíriai fellépéshez. Az Észak-Kaukázusban egyébként hozzájárult a feszültség fokozásához, hogy a Csecsenfölddel szomszédos Ingusföld vezetője, Junisz-Bek Jevkurov csütörtökön bejelentette, hogy a köztársaság bűnüldöző szervei megkezdték a helyi muftiátus (muszlim lelki vezetőség) intézményeinek felszámolását. Isza Hamhojev ingus muftit, aki korábban szembeszállt az iszlám fundamentalista áramlataival, Ingusföldön egyebek között valutacsempészéssel gyanúsították meg.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...