2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Medvegyev: az EU eltűnhet a térképről, mielőtt Ukrajna is taggá válna

Az Európai Unió ugyanarra a sorsra juthat, mint a Szovjetunió, és eltűnhet a térképről, mielőtt Ukrajna is taggá válna – vetette fel vasárnap Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki bejegyzésében csak Malorosszijaként [Kis-Oroszország] hivatkozik Ukrajnára.

Medvegyev, aki 2008 és 2012 között orosz elnök volt, jelenleg pedig az ország Biztonsági Tanácsának helyettes vezetője, a Brüsszel által Ukrajnának tett “ígéreteket” a szovjet vezetők kommunizmusépítési terveihez hasonlította.

Megígérték! És csak Malorosszijának ígérték, Grúziának még csak nem is (én megsértődtem volna a helyükben, Törökországról nem is beszélve). Megígérték, de feltételekkel. A típusnak jobbnak, tisztábbnak kell lennie. Kevésbé korrupt, fejlettebb, felvilágosult, okosabb. Ursula néni még azt is mondta, hogy az ukránok meghalnak az EU-tagságért. És ennyi… – írta Medvegyev a Telegram-csatornáján.

És mi van akkor,(kopogjuk le) ha az EU addigra eltűnik?

Félelmetes belegondolni, mekkora botrány lesz ebből, hiszen milyen áldozatokat hoztak az EU-csatlakozás oltárán, és mekkora csalódás lesz a boldogtalan ukránok várakozásai? uh, nem akarom elkiabálni – tette hozzá.

Az Európai Bizottság pénteken javasolta, hogy Ukrajna kapja meg a tagjelölti státuszt, ami az első lépés a tagsághoz vezető hosszú úton. A Bizottság azonban megjegyezte, hogy Ukrajnának még számos reformot kell végrehajtania, és “tovább kell erősítenie a korrupció elleni küzdelmet”.

Ukrajna hivatalosan csak néhány nappal azután nyújtotta be tagsági kérelmét, hogy Oroszország február végén katonai hadjáratot indított az ország ellen. A végső döntést Ukrajna tagjelöltségéről a jövő héten tartandó uniós csúcstalálkozón hozzák meg.

Korábban azonban arról számoltak be, hogy az uniós államok között nincs egyetértés abban, hogy Ukrajnának van-e esélye a gyors csatlakozásra.

Az EU-tagok között nézeteltérések voltak az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban is. Az orosz olajra vonatkozó részleges tilalom bevezetése mellett Brüsszel engedményeket tett Magyarországnak és több más országnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...