2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Az ukrán parlament betiltotta az orosz zenét is

Az ukrán parlament, a Verhovna Rada vasárnap kitiltotta az orosz zenét az ország médiájából és a közterületekről – olvasható a parlament honlapján közzétett közleményben.

Jaroszlav Zseleznyak rada képviselő szerint 303 képviselő támogatta az intézkedést.

“A parlament betiltotta továbbá az Oroszországi Föderációból, az ideiglenesen megszállt területekről, valamint Beloruszból származó könyvek és más kiadói termékek behozatalát és terjesztését” – írta Zseleznyak, hozzátéve, hogy ezt a lépést a 450 képviselőből 306 támogatta.

Az elfogadott jogszabály több meglévő törvényt módosít, többek között “A kultúráról”, “A filmművészetről”, “A televíziós és rádiós műsorszórásról”, “Az ukrajnai turnékról” és több más törvényt.

A törvényjavaslat indoklása szerint a törvény teljes mértékben és határozatlan időre megtiltja “azon énekesek hangfelvételeinek, videoklipjeinek és zenei videóinak nyilvános előadását, nyilvános bemutatását, nyilvános demonstrációját, nyilvános felhasználását, akik 1991 után az “agresszor állam” állampolgárai voltak”.

A korlátozások nem vonatkoznak majd azokra az orosz zenészekre, akik nyilvánosan elítélik Moszkva ukrajnai katonai offenzíváját, és így felkerülhetnek az előadók úgynevezett “fehér listájára”. Ezt a listát Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa fogja összeállítani és rendszeresen frissíteni.

“A listára való felvétel iránti kérelmet az ilyen személy, illetve a személy törvényes képviselője, turnészervezője vagy jogtulajdonosa nyújthatja be az Ukrán Biztonsági Szolgálatához.. (SZBU).” – olvasható a törvényjavaslatban. (az SZBU szerkeszti és frissíti a Mirotvorec nevű ukrán halállistát is – a szerk)

A Rada szavazása két nappal azután történt, hogy a dél-ukrajnai Mikolajiv városi tanácsának végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy megtiltja az orosz nyelv használatát az iskolákban.

Korábban a nyugat-ukrajnai Ternopol városában megtiltották az utcazenészeknek, hogy oroszul énekeljenek.

Bár az orosz nyelvvel kapcsolatos korlátozások az utóbbi időben felgyorsultak, a folyamat jóval megelőzte Moszkva offenzívájának megindítását.

2019 márciusában az ukrán kormány mintegy 40 műalkotást tiltott be, mert azok orosz vállalkozásokat, művészeket, közösségi hálózatokat, internetes portálokat, a Szovjetuniót vagy szovjet politikai személyiségeket említettek.

2019-ben elfogadták az “Az ukrán nyelv mint államnyelv működésének biztosításáról” szóló, Petro Porosenko akkori elnök által szorgalmazott, széles körű jogszabályt. Ez hivatalosan az ukrán nyelvet tette az egyetlen államnyelvvé, és elrendelte, hogy számos területen, többek között a közigazgatásban, a médiában és az oktatásban is az ukrán nyelv legyen az elsődleges nyelv.

Annak ellenére, hogy az orosz nyelv Ukrajna nagy részén elterjedt anyanyelv, és az ország keleti és déli részén számos városban szinte csak oroszul beszélnek, a törvényben nem kapott kivételt, bár számos rendelkezést fokozatosan hajtottak végre.

Moszkva évek óta aggodalmának ad hangot az orosz nyelv ukrajnai elnyomása miatt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...