2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Az ukrán parlament betiltotta az orosz zenét is

Az ukrán parlament, a Verhovna Rada vasárnap kitiltotta az orosz zenét az ország médiájából és a közterületekről – olvasható a parlament honlapján közzétett közleményben.

Jaroszlav Zseleznyak rada képviselő szerint 303 képviselő támogatta az intézkedést.

“A parlament betiltotta továbbá az Oroszországi Föderációból, az ideiglenesen megszállt területekről, valamint Beloruszból származó könyvek és más kiadói termékek behozatalát és terjesztését” – írta Zseleznyak, hozzátéve, hogy ezt a lépést a 450 képviselőből 306 támogatta.

Az elfogadott jogszabály több meglévő törvényt módosít, többek között “A kultúráról”, “A filmművészetről”, “A televíziós és rádiós műsorszórásról”, “Az ukrajnai turnékról” és több más törvényt.

A törvényjavaslat indoklása szerint a törvény teljes mértékben és határozatlan időre megtiltja “azon énekesek hangfelvételeinek, videoklipjeinek és zenei videóinak nyilvános előadását, nyilvános bemutatását, nyilvános demonstrációját, nyilvános felhasználását, akik 1991 után az “agresszor állam” állampolgárai voltak”.

A korlátozások nem vonatkoznak majd azokra az orosz zenészekre, akik nyilvánosan elítélik Moszkva ukrajnai katonai offenzíváját, és így felkerülhetnek az előadók úgynevezett “fehér listájára”. Ezt a listát Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa fogja összeállítani és rendszeresen frissíteni.

“A listára való felvétel iránti kérelmet az ilyen személy, illetve a személy törvényes képviselője, turnészervezője vagy jogtulajdonosa nyújthatja be az Ukrán Biztonsági Szolgálatához.. (SZBU).” – olvasható a törvényjavaslatban. (az SZBU szerkeszti és frissíti a Mirotvorec nevű ukrán halállistát is – a szerk)

A Rada szavazása két nappal azután történt, hogy a dél-ukrajnai Mikolajiv városi tanácsának végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy megtiltja az orosz nyelv használatát az iskolákban.

Korábban a nyugat-ukrajnai Ternopol városában megtiltották az utcazenészeknek, hogy oroszul énekeljenek.

Bár az orosz nyelvvel kapcsolatos korlátozások az utóbbi időben felgyorsultak, a folyamat jóval megelőzte Moszkva offenzívájának megindítását.

2019 márciusában az ukrán kormány mintegy 40 műalkotást tiltott be, mert azok orosz vállalkozásokat, művészeket, közösségi hálózatokat, internetes portálokat, a Szovjetuniót vagy szovjet politikai személyiségeket említettek.

2019-ben elfogadták az “Az ukrán nyelv mint államnyelv működésének biztosításáról” szóló, Petro Porosenko akkori elnök által szorgalmazott, széles körű jogszabályt. Ez hivatalosan az ukrán nyelvet tette az egyetlen államnyelvvé, és elrendelte, hogy számos területen, többek között a közigazgatásban, a médiában és az oktatásban is az ukrán nyelv legyen az elsődleges nyelv.

Annak ellenére, hogy az orosz nyelv Ukrajna nagy részén elterjedt anyanyelv, és az ország keleti és déli részén számos városban szinte csak oroszul beszélnek, a törvényben nem kapott kivételt, bár számos rendelkezést fokozatosan hajtottak végre.

Moszkva évek óta aggodalmának ad hangot az orosz nyelv ukrajnai elnyomása miatt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...