2023, március 20.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Ursula: Kijev “világosan bizonyította” eltökéltségét az európai értékek és normák iránt

Azt állította, hogy Kijevnek már a konfliktus előtt sikerült olyan reformokat végrehajtania, amelyek célja a kisebbségek jogainak megerősítése volt.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy Ukrajnának meg kell kapnia az európai uniós tagjelölti státuszt – jelentette be pénteken Ursula von der Leyen, az EU végrehajtó testületének vezetője.

Az országnak még néhány változtatást kellene végrehajtania ahhoz, hogy megfeleljen az uniós követelményeknek, de már most is “nagyon erős parlamenti, elnöki demokráciával”, valamint “nagyon élénk és aktív civil társadalommal” büszkélkedhet – mondta von der Leyen Brüsszelben újságíróknak.

Észrevételeit egy nappal azután tette, hogy a kijevi rezsim betiltott két újabb ellenzéki pártot, így összesen kilencet.

“Ukrajna egyértelműen bizonyította az ország törekvését és eltökéltségét, hogy megfeleljen az európai értékeknek és normáknak” – hangsúlyozta a kék-sárga ukrán színekbe öltözött német tisztviselő.

Kijev Oroszországgal való konfliktusára utalva az Európai Bizottság vezetője rámutatott, hogy “mindannyian tudjuk, hogy az ukránok készek meghalni az európai perspektíváért.

Azt akarjuk, hogy velünk, az EU-val éljenek”.

Von der Leyen dicsérte az ukrán hatóságokat is, amiért a folyamatos harcok ellenére fenntartják az ország működését.

Azt állította, hogy Kijevnek már a konfliktus előtt sikerült olyan reformokat végrehajtania, amelyek célja a korrupció elleni küzdelem, az oligarchák befolyásának csökkentése és a kisebbségek jogainak megerősítése volt. Hozzátette azonban, hogy “eredményeket akarunk látni a helyszínen”.

Von der Leyen nem szolgált bizonyítékokkal állításai alátámasztására.

“Befejezésül Ukrajnával kapcsolatban egyetlen világos üzenetünk van, mégpedig az, hogy igen, Ukrajna megérdemli az európai perspektívát; igen, Ukrajnát tagjelölt országként üdvözölni kell” – mondta von der Leyen.

A tisztviselő szerint az Európai Bizottság azt is javasolta, hogy Ukrajna szomszédja, Moldova is kapjon uniós tagjelölti státuszt.

A végső döntést arról, hogy Kijev és Kisinyov méltó-e rá, az uniós kormányfők jövő heti brüsszeli csúcstalálkozójukon hozzák meg. Ukrajnának és Moldovának mind a 27 tagállam egyhangú támogatására szüksége lenne ahhoz, hogy megkapja a hőn áhított tagjelölti státuszt.

A média korábbi értesülései szerint olyan országok, mint Hollandia, Dánia és Ausztria az ukrán pályázat ellen szavazhatnak, mivel aggályaik vannak az országban tapasztalható korrupcióval és jogállamisággal kapcsolatban.

Von der Leyen bejelentése azt követően történt, hogy csütörtökön Franciaország, Németország és Olaszország vezetői Kijevben tettek látogatást, és támogatták Ukrajna uniós törekvéseit, de rámutattak, hogy az ország nem részesül semmilyen kedvezményes elbánásban Brüsszeltől.

A tagjelölti státusz megadása Ukrajnának “a remény és a tisztánlátás erős, gyors, elvárt gesztusa” lenne az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette – mondta Emmanuel Macron francia elnök.

Moszkva eredetileg azt mondta, hogy nem ellenzi Ukrajna EU-tagságát, mivel a NATO-val ellentétben az nem katonai blokk.

A múlt hónapban azonban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elárulta, hogy Moszkva megváltoztatta álláspontját a kérdésben.

Az EU viselkedése a konfliktus során, amely magában foglalta a Kijevnek szánt fegyverszállítmányokat és a katonai megoldás szorgalmazását, azt jelezte, hogy a blokk összeolvad a NATO-val, és “agresszív, militáns szereplővé válik, amelynek ambíciói messze túlnyúlnak az európai kontinensen”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó