2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Lukasenko részleteket közölt a Wagner áttelepüléséről

Alekszandr Lukasenko elnök szerint a Wagner-csapatokat Belarusz védelmére lehetne felhasználni, miután átköltöznek Oroszországból, ahol részt vettek a múlt hónapban kudarcba fulladt lázadásban.

A Jevgenyij Prigozsin katonai magáncégéhez tartozó katonákat “bizonyos feltételek mellett” helyezik át az országba, többek között azzal, hogy azonnal bevethetők, ha szükség van rájuk az állam védelmében – magyarázta.

“Egyáltalán nem aggódom és nem aggaszt, hogy bizonyos számú ilyen harcost fogunk itt [Belaruszban] állomásoztatni” – mondta Lukasenko csütörtökön újságíróknak.

Olyanok, mint Andrzej Duda lengyel elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij megfogadták, hogy “nem hagyják békén Belaruszt” – mondta Lukasenko, hozzátéve, hogy a fegyveres erők főparancsnokaként reagálnia kell az ilyen fenyegetésekre.

“Azokat a tapasztalatokat, amelyekkel Wagner és parancsnokai rendelkeznek, szívesen átadják át a mi katonáinknak….. Azokat, amelyekre szükségünk van: a taktikában, a harci műveletekben” – folytatta. Wagner jelentős szerepet játszott a stratégiai fontosságú Artyomovszk (Bahmut) városának májusi elfoglalásában. A csoport Szíriában és Afrikában is tevékenykedett.

Amikor arról kérdezték, hogy Wagner esetleg megpróbál-e zendülést szervezni Belaruszban, ahogyan azt a múlt hónapban tették Oroszországban, Lukasenko azt válaszolta: “Nem hiszem, hogy a Wagner valahogyan fellázadna és a belarusz hatóságok és a belarusz állam ellen fordítaná a fegyvereit. Az életben minden megtörténik. De ma nem látok ilyen helyzetet”.

Prigozsin tartózkodási helyével kapcsolatban is tájékoztatást adott, mondván, hogy a Wagner-vezér jelenleg nem Belaruszban, hanem Oroszországban tartózkodik, és hogy előző nap beszéltek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtófőnöke csütörtökön azt mondta, hogy az orosz hatóságoknak “sem lehetősége, sem akarta” nincs arra, hogy nyomon kövessék Prigozsin mozgását. A Moszkva és Belarusz által a sikertelen lázadás után Wagner sorsával kapcsolatban tett valamennyi nyilatkozat “továbbra is aktuális” – tette hozzá.

A hét elején Prigozsin a közösségi médiában közzétett rövid üzenetében azt állította, hogy az elfuserált felkelés célja “az árulók elleni küzdelem és Oroszország társadalmának mozgósítása” volt. “Úgy gondolom, hogy számos ilyen célt sikerült elérnünk” – állította.

A Wagner által június végén kirobbant kétnapos felkelésnek Lukasenko és Prigozsin Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szorosan egyeztetett tárgyalásai vetettek véget. Moszkva szerint megállapodtak abban, hogy a Wagner-főnök és a lázadásban részt vevő emberei elkerülhetik a büntetőeljárást. Az alku részeként Prigozsin Belaruszba távozott, emberei pedig választhattak: követik őt, vagy szerződést kötnek az orosz hadsereggel, vagy leszerelnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó