2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Lavrov: Szavcsenko provokatív magatartása hiúsította meg, hogy ukrán orvosok vizsgálhassák meg

A bíróságon tanúsított provokatív magatartásával Nagyija Szavcsenko volt ukrán katonanő tette lehetetlenné azt, hogy ukrán orvosok keressék fel – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter telefonon ukrán partnerével, Pavlo Klimkinnel szerdán, hangsúlyozva, hogy a vádlott egészségi állapota nem ad okot aggodalomra. A két tárcavezető egyeztetéséről az orosz külügyminisztérium tájékoztatta a TASZSZ orosz állami hírügynökséget.

A megbeszélést Klimkin kezdeményezte, és ő hozta szóba, hogy ukrán orvosok juthassanak be Szavcsenkóhoz, felmérendő, hogy milyen egészségi állapotban van. Azt a választ kapta, hogy “az orosz fél lépéseket tett annak a kérésnek a teljesítése érdekében, hogy kivételesen, a humanizmus elvei alapján, ukrán orvosok kereshessék fel Szavcsenkót”.

A büntetőpert tárgyaló donyecki bíróság elnöke “kész volt arra, hogy az orvosok számára már március 9-én lehetővé tegye a vádlott felkeresését”. Ugyanakkor Szavcsenkónak szerdán a tárgyalóteremben tanúsított “provokatív magatartása” és “a bíróságnak címzett sértő kijelentései megváltoztatták a helyzetet”, és “lehetetlenné tették a vizitet” – mondta Lavrov Klimkinnek a moszkvai tájékoztatás szerint.

A tárgyaláson Szavcsenko – az RBK orosz gazdasági televízió híroldalának beszámolója szerint – egyebek között azt hangoztatta: a saját példáján akarja megmutatni, hogy “Oroszországban le lehet törni a totalitárius rezsim szarvát”. Az RBK szerint felállt egy padra is, és a középső ujját mutatta fel a bíróságnak.

A bíró az incidens következtében úgy határozott, hogy a március 21-re kitűzött ítélethirdetésig minden látogatást megtilt a vádlottnál. Az orosz külügyminisztérium szerint Szavcsenko egészségi állapota – amellyel kapcsolatban ukrán és nyugati politikusok és újságírók aggályaikat hangoztatják, tekintettel arra, hogy “száraz” éhségsztrájkot folytat, vagyis ivóvizet sem vesz magához – nem ad okot aggodalomra.

“Szavcsenko normálisan érzi magát, tornagyakorlatokat végez. Oroszországi orvosok állandó megfigyelése alatt áll” – hangzott a moszkvai tájékoztatás. A 34 éves Nagyija Szavcsenko 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor – szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai felkelők ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba.

Moszkva azzal vádolta meg, hogy bűnrészes egy Luganszk megyei aknatámadással megölt két orosz tévés halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet. Szavcsenko viszont kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luganszki felkelők fogságában volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...