2022, december 1.
4.4 C
Budapest
-13.2 C
Moszkva

Kreml: az ukrán válság békés megoldása jelenleg nem lehetséges

A jelenlegi körülmények között az ukrajnai fegyveres konfliktus nem oldható meg tárgyalások útján – jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax által idézett nyilatkozatában.

Arra a kérdésre, hogy van-e út a diplomáciai rendezés felé, Peszkov azt mondta, hogy “jelenleg ilyen kilátás nem figyelhető meg” – jelentette a hírügynökség.

Moszkva Kijevet hibáztatta a béketárgyalások felfüggesztéséért.

A két fél március végén tárgyalt egy békeszerződés-tervezetről, amely Ukrajnát semleges állammá tenné a nagy világhatalmak által adott biztonsági garanciákért cserébe. Az ukrán kormány azonban áprilisban lezárta a tárgyalásokat, miután azzal vádolta meg az orosz csapatokat, hogy háborús bűnöket követtek el, amely vád Moszkva szerint hamisított bizonyítékokon alapult.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azóta kijelentette, hogy országa csak akkor lesz elégedett, ha Oroszországot a csatatéren legyőzi, és erőit kiszorítja a Kijev által követelt teljes területről.

Ebbe beletartozik a Krím, az egykori ukrán régió, amely 2014-ben egy kijevi fegyveres puccs után elszakadt és újraegyesült Oroszországgal. Moszkva úgy véli, hogy a Krím a szuverenitása alatt áll, és státusza nem képezi vita tárgyát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten úgy kommentálta Kijev álláspontját, hogy közölte: “Zelenszkij nyilvánosan kijelentette …, hogy nem hajlandó tárgyalni Oroszországgal. Nos, ha ő nem, akkor nekünk így is jó”.

A hónap elején Ukrajna nagyszabású katonai ellentámadást indított északkeleten, arra kényszerítve az orosz csapatokat, hogy kivonják erőiket egyes területekről. Kijev egy másik kísérlete, hogy délen előnyre tegyen szert, sokkal kevésbé volt sikeres, és a jelentések szerint komoly veszteségeket és katonai felszerelések elvesztését eredményezte.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...