2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Oroszország újabb gázvezetéket állít le

Oroszország ideiglenesen leállítja a Kínába tartó nagy gázvezetékét – jelentette be kedden a Gazprom energiaipari óriáscég.

A Szibéria Ereje gázvezetéken szeptember 22. és szeptember 29. között tervezett karbantartást végeznek – közölte a vállalat a Telegram-csatornáján közzétett közleményében. Az útvonalat évente kétszer, tavasszal és ősszel zárják le ellenőrzésre a Gazprom és a CNPC kínai energetikai vállalat közötti szerződés értelmében – magyarázta a közlemény.

A két energetikai nagyvállalat 2014-ben 30 évre szóló szerződést írt alá a Szibériai Erején keresztül történő gázszállításról, a 400 milliárd dolláros megállapodás a Gazprom eddigi legnagyobb üzlete lett.

A 3000 kilométeres vezetéken 2019-ben kezdődtek meg a szállítások. Az úgynevezett keleti útvonal kapacitása évi 61 milliárd köbméter gáz.

Oroszország és Kína egy másik nagy gázvezetéket is tervez, a Gazprom jelenleg a Szojuz Vosztok projekt építési részleteinek véglegesítésén dolgozik – mondta Vlagyimir Putyin a múlt héten a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján.

A Szojuz Vosztok, amely Mongólián keresztül szállít majd földgázt Kínába, a nagyobb Szibéria Ereje-2 vezeték része. A Gazprom szerint évente akár 50 milliárd köbméter gázt is képes lesz Kínába szállítani.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó