2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-4.6 C
Moszkva

Oroszország újabb gázvezetéket állít le

Oroszország ideiglenesen leállítja a Kínába tartó nagy gázvezetékét – jelentette be kedden a Gazprom energiaipari óriáscég.

A Szibéria Ereje gázvezetéken szeptember 22. és szeptember 29. között tervezett karbantartást végeznek – közölte a vállalat a Telegram-csatornáján közzétett közleményében. Az útvonalat évente kétszer, tavasszal és ősszel zárják le ellenőrzésre a Gazprom és a CNPC kínai energetikai vállalat közötti szerződés értelmében – magyarázta a közlemény.

A két energetikai nagyvállalat 2014-ben 30 évre szóló szerződést írt alá a Szibériai Erején keresztül történő gázszállításról, a 400 milliárd dolláros megállapodás a Gazprom eddigi legnagyobb üzlete lett.

A 3000 kilométeres vezetéken 2019-ben kezdődtek meg a szállítások. Az úgynevezett keleti útvonal kapacitása évi 61 milliárd köbméter gáz.

Oroszország és Kína egy másik nagy gázvezetéket is tervez, a Gazprom jelenleg a Szojuz Vosztok projekt építési részleteinek véglegesítésén dolgozik – mondta Vlagyimir Putyin a múlt héten a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján.

A Szojuz Vosztok, amely Mongólián keresztül szállít majd földgázt Kínába, a nagyobb Szibéria Ereje-2 vezeték része. A Gazprom szerint évente akár 50 milliárd köbméter gázt is képes lesz Kínába szállítani.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: korábban kellett volna lépnünk, de bíztunk a minszki megállapodásokban

Oroszországnak korábban kellett volna lépnie az ukrajnai helyzetben, de abban reménykedtünk, hogy békésen rendeződik - mondta Vlagyimir Putyin kirgizisztáni látogatását követő sajtótájékoztatón. "Úgy tűnik, későn...

Putyin: a Nyugat a gyarmatává tette Ukrajnát, az ukránokat pedig ágyútölteléknek használják

A nyugati országok gyarmatukká tették Ukrajnát, az ukrán népet pedig ágyútölteléknek használják Oroszország ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési...

Irán az Ukrajnába küldött ellenőrizetlen fegyverszállítmányok miatt bírálta a Nyugatot

Az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség csak bonyolítja a konfliktust - állította csütörtökön az iráni külügyminiszter. Irán többször hangoztatta az aktív semlegesség álláspontját az...