2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
17.6 C
Moszkva
Array

Kirgizisztán csatlakozik az Eurázsiai Gazdasági Szövetséghez

Kirgizisztán csatlakozik a Moszkva által kezdeményezett Eurázsiai Gazdasági Szövetséghez – jelentette be Almazbek Atambajev kirgiz államfő a szervezet gazdasági tanácsának keddi, moszkvai ülését követő tájékoztatón.

A szervezetnek, amely január elsején kezd működni, másodikától már Örményország is teljes jogú tagja lesz. Kirgizisztán azt szeretné, ha a most aláírt csatlakozási szerződés május 9-én lépne hatályba – közölte Atambajev. Ezzel a két állammal, valamint a már működő vámuniót alapító Oroszországgal, Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal együtt öttagúra bővül az Eurázsiai Gazdasági Szövetség.

Putyin orosz államfő közölte, hogy a szervezet nyitott keletre és nyugatra egyaránt, és Oroszország minden szomszédja számára, amely csatlakozni szeretne hozzá.

A január elsejétől működő Eurázsiai Gazdasági Szövetség 170 milliós fogyasztói piacot jelent a szervezet tagállamainak – emelték ki az orosz sajtóban. Putyin a gazdasági tanács ülését követően azt hangsúlyozta, hogy az eurázsiai integráció kölcsönös előnyökön, egymás tiszteletén és egymás véleményének figyelembe vételén alapszik.

Tagjai egyenlő jogokkal, de egyenlő kötelességekkel is rendelkeznek. Hozzátette: “még sokat kell tennünk annak érdekében, hogy az eurázsiai szövetség a gazdasági növekedés tekintélyes központjává váljon”.

Putyin a fehérorosz, kazah, kirgiz és örmény államfővel folytatott moszkvai tanácskozáson arról beszélt, hogy nemcsak a Független Államok Közösségének tagállamai, hanem a világ más régióiban található országok is érdeklődnek a Kreml által szorgalmazott szövetséggel való együttműködés iránt.

Vietnamot említette név szerint, amellyel a szabadkereskedelmi megállapodás előkészítése a végső szakaszba jutott. A Kreml elképzeléseiben egy a Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig terjedő gazdasági és politikai szövetség szerepel, így az ebben való részvételt az Európai Uniónak is felajánlotta. Moszkva az Eurázsiai Gazdasági Szövetség létrejöttét is évek óta szorgalmazta, de Fehéroroszországot és Kazahsztánt is meg kellett győzni arról, hogy egyenlő jogokat és hasznot élveznek majd a szervezetben.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...