2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Kína nagyra értékeli Putyin álláspontját Pelosi tajvani útjáról

Kína nagyra értékeli Vlagyimir Putyin orosz elnök kritikus megjegyzéseit Nancy Pelosi amerikai házelnök provokatív tajvani látogatásával kapcsolatban – közölte szerdán Vang Wenbin kínai külügyminisztériumi szóvivő.

Wang megjegyezte, hogy Putyin álláspontja tükrözi a Kína és Oroszország közötti magas szintű stratégiai együttműködést, és a két ország “következetes és határozott kölcsönös támogatásának” megnyilvánulása az egymás kulcsfontosságú nemzeti érdekeit érintő kérdésekben.

A szóvivő arra is rámutatott, hogy Pelosi tajpeji útja után több mint 170 ország ismételten megerősítette elkötelezettségét az “Egy Kína” elv mellett, és támogatta Pekinget abban, hogy megvédje Kína szuverenitását és területi integritását.

A kínai külügyminisztérium nyilatkozata azt követően született, hogy Putyin kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián “gondosan megtervezett provokációként” bírálta Pelosi tajvani látogatását.

Az orosz elnök azt mondta, hogy a házelnök útja Washington szándékos stratégiájának része, amelynek célja az ázsiai-csendes-óceáni térség helyzetének destabilizálása, és ” ez nem csupán egyes felelőtlen politikus utazása, hanem egy másik ország szuverenitása iránti tiszteletlenség arcátlan demonstrációja volt”.

Putyin azt is megjegyezte, hogy a nyugati “globalista elitek” arra használják az ilyen provokációkat, hogy eltereljék saját polgáraik figyelmét az akut társadalmi-gazdasági problémákról, és saját kudarcaikat olyan országokra hárítsák, mint Oroszország és Kína. Az elnök hozzátette, hogy Moszkva és Peking saját álláspontját védi azzal, hogy szuverén fejlesztési politikát épít, amely nem veti alá magát a nemzetek feletti elitek diktátumának.

A hónap elején a 82 éves Pelosi lett a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki 1997 óta látogatást tett az önigazgatású Tajvan szigetén, Peking többszöri figyelmeztetése ellenére.

Kína a házelnök látogatására példátlan hadgyakorlatokkal válaszolt a Tajvani-szorosban. Kereskedelmi korlátozásokat vezetett be Tajpejjel szemben, szankciókat vezetett be Pelosi és családja ellen, és számos kulcsfontosságú területen – többek között az éghajlatváltozás, a tengeri biztonság, valamint más katonai területeken – megszakította a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Peking Tajvant szuverén kínai területnek tekinti. A szigetet 1949 óta nacionalisták irányítják, akik amerikai segítséggel menekültek el a szárazföldről, miután a kínai polgárháborút elvesztették a kommunistákkal szemben. Az USA hivatalosan elismeri, de nem támogatja Kína Tajvan feletti szuverenitását. Bár amerikai törvényhozók és tisztviselők rendszeresen utaznak a szigetre, Peking a magas rangú amerikai személyek látogatásait a tajvani függetlenség hallgatólagos támogatásának tekinti.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...