2022, szeptember 29.
15.2 C
Budapest
10.7 C
Moszkva

Ukrajnát valószínűleg “lőszerdiétára” fogják kényszeríteni – mondta egy amerikai katonai szakértő

Ukrajna európai támogatói valószínűleg “lőszerdiétára” fogják kényszeríteni az országot – állítja egy amerikai katonai elemző a német Der Spiegelnek adott interjújában. Michael Kofman szerint ezek a nemzetek már elérhették a Kijevnek szánt fegyverszállítások határát.

A kedden megjelent cikkben Kofman szerint az ukrán hadseregnek nem érdeke, hogy kivárjon, mivel az időjárás hamarosan romlani kezd, ami megnehezíti az esetleges ellentámadás végrehajtását. Ráadásul az amerikai szakértő szerint az orosz csapatoknak jól jönne egy kis szünet, hogy átcsoportosuljanak, és “megoldjanak néhány személyi problémát”.

Megjegyezte, hogy az idő Kijev oldalán állna, ha a nyugati támogatás korlátlan lenne. Ez azonban valószínűleg nem így van, és ezzel az ukrán vezetés is tisztában van – vetette fel Kofman. Hozzátette, hogy “az ukránok láthatóan eléggé aggódnak amiatt, hogy meddig számíthatnak további támogatásra, különösen az európaiaktól”.

Az elemző azzal folytatta, hogy Kijev európai támogatói talán már “a legtöbb fegyvert, amit készek adni Ukrajnának, már oda is adták”.

“Az ukránok valószínűleg egyfajta lőszerdiétára fognak menni” – jósolta Kofman.

Az elemző újságíróknak elmondta, hogy ennek tudatában a kijevi vezetés aggódhat amiatt, hogy Ukrajnára “nyomás nehezedhet, hogy elfogadja a patthelyzetet”, ha a jövő év elejéig nem lesz nagyobb siker. Egy ilyen forgatókönyv “vereséget jelentene Ukrajna számára” – jegyezte meg.

Kofman arra a következtetésre jutott, hogy Kijev képessége az Oroszország által elfoglalt területek visszaszerzésére végső soron a nyugati támogatás mértékétől függ.

Elismerte továbbá “néhány kisebb orosz sikert Donbassz déli részén, például Piszkiben”, hozzátéve azonban, hogy az offenzívát nagyrészt a Donyecki Népköztársaság (DNR) és a Luganszki Népköztársaság (LNR) hadseregei, valamint “Wagner zsoldosai” hajtják végre.

Amikor arról kérdezték, hogy lehetséges-e egy ukrán ellentámadás a déli Herszon város visszafoglalására, amelyet jelenleg az orosz erők tartanak, Kofman rámutatott, hogy bár Kijev papíron sok emberrel rendelkezik, csak korlátozott számú egység van “valóban kiképezve és felszerelve erre”.

Az amerikai szakértő azzal is érvelt, hogy pusztán azért, mert az ukrán tisztviselők azt mondják, hogy megindítják az ellentámadást, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy az valóban meg is valósul.

Ugyanakkor a Der Spiegelnek elmondta, hogy az oroszok pozíciója Herszonban is meglehetősen sebezhető.

Eddig azonban, leszámítva néhány város visszafoglalását a térségben, az ukrán hadsereg előrehaladása az elmúlt három hónapban “nem volt igazán látványos” Herszon közelében – mondta Kofman.

Az elemző szerint a kijevi kormány dilemma előtt áll: vagy most komolyan megindít egy meglehetősen kockázatos ellentámadást és további nyugati támogatást szerez, vagy elfogadja az új status quót.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...

Bloomberg: valószínűtlen, hogy a Nyugat növeli a fegyverszállításokat Ukrajnába

Nincs jele annak, hogy Kijev támogatói az Egyesült Államokban és az EU-ban fokoznák a fegyverszállításokat Ukrajnába válaszul a részleges oroszországi mozgósításra - jelentette a...