2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Kína is részt vesz a szaúdi békecsúcson

A kínai külügyminisztérium bejelentette, hogy részt kíván venni egy közelgő, Szaúd-Arábia által szervezett békecsúcson, folytatva Peking erőfeszítéseit az orosz-ukrán konfliktus lezárására.

Kína eurázsiai ügyekért felelős különleges képviselője, Li Hui fogja vezetni a Dzsiddába utazó küldöttséget – közölte a minisztérium pénteken közleményben.

“Kína készen áll arra, hogy a nemzetközi közösséggel együttműködve továbbra is konstruktív szerepet játsszon az ukrajnai válság politikai rendezésének keresésében” – tette hozzá a minisztérium.

A jelentések szerint mintegy 30 országot hívtak meg a szombaton és vasárnap tartandó csúcstalálkozóra. A várhatóan részt vevő országok között van az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Dél-Afrika és Lengyelország is. Oroszországot kizárták a találkozóról, noha Moszkvának feltehetően lenne némi beleszólása bármilyen javasolt békemegállapodásba.

A Pekinggel jó kapcsolatokat ápoló Szaúd-Arábiát választották házigazdának, legalábbis részben azért, hogy segítsen meggyőzni Kínát a részvételről – jelentette a múlt héten a Wall Street Journal névtelen diplomatákra hivatkozva. Olyan országok is meghívást kaptak, mint India, Brazília, Indonézia, Egyiptom és Mexikó. Valójában Oroszország az egyetlen olyan tagja a BRICS gazdasági tömbnek, amely nem kapott meghívót.

Mexikó elutasította a részvételt Oroszország nélkül.

Hszi Csin-ping kínai elnök februárban 12 pontos tervezetet javasolt az ukrajnai harcok befejezésére. Amerikai tisztviselők elutasították a javaslatot, mondván, hogy az csak Oroszországnak kedvezne. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt állította, hogy Kínának nincs túl sok “hitelessége” a kérdésben, mivel nem volt hajlandó elítélni Oroszországot az Ukrajna elleni támadásért.

Orosz tisztviselők azzal vádolták az Egyesült Államokat és más NATO-tagállamokat, hogy több milliárd dollár értékű fegyverek Ukrajnába küldésével meghosszabbítják a konfliktust, és még több vérontást okoznak. Csak az elmúlt két hónapban, amióta Kijev ellentámadása megkezdődött a Donbassz térségében, több mint 43 ezer ukrán katona vesztette életét – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó