2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Mexikói elnök: nem veszünk részt Ukrajnáról szóló tárgyalásokon Oroszország nélkül

Mexikó csak akkor hajlandó részt venni a Szaúd-Arábia által szervezett, Ukrajnáról szóló tárgyalásokon, ha a konfliktusban mindkét fél részt vesz – mondta Andres Manuel Lopez Obrador, az ország elnöke a RIA Novosztyinak.

“Ha mind Ukrajna, mind Oroszország beleegyezik abba, hogy megoldást keressenek a béke elérésére, akkor részt veszünk. Ha a konfliktusban részt vevő felek egyetértenek és összehívják (az országokat.) erre a célra. Mi a béke mellett vagyunk. <…> Ha mindkét ország képviselteti magát – igen” – mondta az elnök.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy Ferenc pápa, Narendra Modi indiai miniszterelnök és António Guterres ENSZ-főtitkár közvetítésével Mexikó kezdeményezte a békét Ukrajnában.

“Az egyetlen, aki jól jár, az a hadiipar, fegyveripar. <…> Nem akarunk hozzászokni ehhez a háborúhoz, amely annyi emberéletbe és emberi szenvedésbe kerül, ráadásul instabilitást idéz elő a világban – gazdaságilag és politikailag. Igen, mi minden békeorientált javaslatot támogatunk” – tette hozzá Lopez Obrador.

A múlt hétvégén a The Wall Street Journal arról írt, hogy Szaúd-Arábia augusztusban Dzsiddában akar béketárgyalásokat tartani Ukrajnáról: mintegy 30 országot hívtak meg, de Oroszország nincs köztük.

A Kreml megfigyeli a találkozót, meg kell érteni, hogy mik a céljai ennek az eseménynek – mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó