2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Politico: nyelvi akadályokba ütközött az ukrán pilóták kiképzése az F-16-os vadászgépekre

Az ukrán pilóták kiképzésére irányuló nyugati erőfeszítéseket a korszerű F-16-os repülőgépekre akadályozza a katonák gyenge angol nyelvtudása – jelentette pénteken a Politico forrásokra hivatkozva.

Egy amerikai tisztviselő és egy, az ügyet ismerő, a lap által megkérdezett személy szerint egy nyolc ukrán pilótából álló, angolul jól beszélő induló csoport készen áll arra, hogy megkezdje a kiképzést, amint több európai ország elkészíti a hivatalos oktatási tervet, és azt az Egyesült Államok jóváhagyja.

A Politico szerint azonban “az angol nyelvtudás továbbra is akadályt jelent” a többi 32 ukrán pilóta esetében, akiket az F-16-os vadászgépeken való oktatásra szánnak. Ennek eredményeképpen a hírek szerint az angol alapfokú nyelvtudással rendelkező személyzet 20 tagja még ebben a hónapban megkezdi a nyelvtanfolyamokat Nagy-Britanniában.

Kijev hónapok óta kéri nyugati támogatóitól az F-16-osokat, azzal érvelve, hogy a vadászgépek segítenek majd “megnyerni a háborút” Oroszországgal szemben. Ezt az érzést azonban Washington nem osztja. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy a repülőgépeknek korlátozott hatása lenne az orosz légvédelmi rendszerek kiterjedt használata miatt.

Ennek ellenére május közepén az Egyesült Királyság és Hollandia bejelentette, hogy “nemzetközi koalíciót” hoztak létre, hogy segítsenek Ukrajnának az amerikai gyártmányú repülőgépek beszerzésében, és összesen 11 NATO-ország, köztük az Egyesült Államok is beszállt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a kiképzés még ebben a hónapban megkezdődik, míg Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a múlt hónapban azt mondta, hogy az első vadászgépek várhatóan 2024 elején érkeznek meg a harcok sújtotta országba.

A szállítások megalapozására irányuló erőfeszítések azonban a jelek szerint több akadályba is ütköztek, a Politico egy nemrégiben megjelent jelentése szerint az USA és szövetségesei nem egyeztek meg abban, hogy pontosan ki képezné ki az ukrán pilótákat, illetve hol történne az oktatás.

Ugyanennek az orgánumnak egy másik jelentése azt állította, hogy az európai országok nem kaptak hivatalos jóváhagyást Washingtontól az ügyben, és az oktatási kézikönyvek, repülésszimulátorok és egyéb anyagok átadására vonatkozó kérelmek még mindig függőben vannak.

Orosz tisztviselők többször figyelmeztették a Nyugatot, hogy az F-16-osok Ukrajnába szállítása a konfliktus eszkalációjához vezetne, Szergej Lavrov külügyminiszter pedig azt mondta, hogy az amerikai gyártmányú repülőgépek potenciálisan nukleáris fegyvereket hordozhatnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó