2022, november 30.
4.4 C
Budapest
-13.2 C
Moszkva

Kína hadgyakorlatokba kezdett Tajvan közelében (videó)

Peking hadgyakorlatokat kezdett Tajvan közelében, miután “célzott katonai műveletek” sorozatát ígérte válaszul Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnöknek a szigetre tett látogatására – jelentette a kínai média.

“A PLA Harci Parancsnokság keleti zónája következetesen közös katonai műveletek sorozatát hajtja végre Tajvan szigete körül” – jelentette a CCTV órákkal azután, hogy Pelosi megérkezett a szigetre.

Pelosi kedden késő este szállt le Tajpejben, annak ellenére, hogy Peking többször is figyelmeztette, hogy ne próbáljon meg olyan területre látogatni, amelyet Kína szerves részének tekint.

“A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg magas készültségben van, és egy sor célzott katonai műveletet fog indítani ennek elhárítására, határozottan megvédi a nemzeti szuverenitást és a területi integritást, és határozottan meghiúsítja a külső beavatkozást és a “tajvani függetlenség” szeparatista kísérleteket” – mondta Wu Qian védelmi minisztériumi szóvivő, anélkül, hogy további részleteket közölt volna.

Külön közleményben a kínai Keleti Parancsnokság közös hadgyakorlatokat jelentett be Tajvan előtt, éleslövészeteket a Tajvani-szorosban és rakétakísérleteket a Tajvantól keletre fekvő tengeren. A gyakorlatok szerdán kora reggel kezdődtek, a kínai CCTV által terjesztett felvételek szerint.

A hadsereg megjegyzései a kínai külügyminisztérium nyilatkozatát tükrözték, amely “Kína szuverenitásának és területi integritásának” “súlyos” megsértéseként ítélte el Pelosi látogatását. A tisztségviselő érkezése a szigetre “aláássa a Tajvani-szoroson átívelő békét és stabilitást, és súlyosan rossz jelzést küld a “tajvani függetlenséget” szorgalmazó szeparatista erőknek” – pontosított a minisztérium.

Pelosi kedden késő este szállt le Tajvanon, miután napokig bizonytalanság övezte a látogatását, és ellentmondásos jelzések érkeztek vezető amerikai tisztviselőktől. Tajvan nem szerepelt a házelnök ázsiai körútjának hivatalos úti céljai között, amelyen Szingapúr, Malajzia, Dél-Korea és Japán is szerepel.

A látogatás máris a katonai tevékenységek erőteljes fokozódását váltotta ki a térségben: Peking a hétvégén éleslövészeti gyakorlatokat tartott a Tajvani-szoros túloldalán fekvő délkeleti Fujian tartomány partjainál. Az Egyesült Államok is növelte katonai jelenlétét a sziget közelében, a USS Ronald Reagan hordozó csapásmérő csoportja jelenleg a Tajvantól délkeletre fekvő vizeken hajózik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...