2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Peking határozottan elítélte az amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatását

Peking “határozottan elítélte” Nancy Pelosi amerikai képviselőház elnökének tajvani látogatását, és bírálta, hogy “figyelmen kívül hagyta Kína szigorú figyelmeztetéseit”.

A kínai külügyminisztérium nem sokkal azután kiadott közleményében, hogy a magas rangú amerikai tisztségviselő repülőgépe kedd délután leszállt a szigeten, azt közölték, hogy az ország “intézkedéseket” fog tenni szuverenitásának védelmében.

“Ez súlyosan sérti az egy Kína elvét és a kínai-amerikai közös közlemény rendelkezéseit. Súlyos hatással van a kínai-amerikai kapcsolatok politikai alapjaira, és súlyosan sérti Kína szuverenitását és területi integritását” – közölte a kínai külügyminisztérium.

A vezető tisztviselő látogatása “aláássa a Tajvani-szoroson átívelő békét és stabilitást, és súlyosan rossz jelzést küld a “Tajvan függetlenségét” szorgalmazó szeparatista erőknek” – tette hozzá a minisztérium, és arra szólította fel Washingtont, hogy “ne menjen tovább a rossz és veszélyes úton”.

A minisztérium egyúttal nem részletezett “intézkedésekre” is figyelmeztetett, amelyeket Peking Pelosi látogatásának fényében készül meghozni, egyenesen Washingtonra hárítva a lehetséges következményeket.

“Kína minden bizonnyal minden szükséges intézkedést meg fog tenni szuverenitásának és területi integritásának határozott védelmére válaszul az amerikai házelnök látogatására. Az ebből eredő minden következményt az amerikai félnek és a “Tajvan függetlensége” nevű szeparatista erőknek kell viselniük” – áll a közleményben.

Kína határozottan ellenzi és szigorúan elítéli ezt, és komoly fellépést és határozott tiltakozást intézett az Egyesült Államokhoz.

A látogatásával kapcsolatos napokig tartó bizonytalanságot követően Pelosi kedden késő este landolt a szigeten, annak ellenére, hogy Peking többször is figyelmeztetett a látogatás ellen. A Peking által Kína szerves részének tekintett szigetország nem szerepelt a házelnök ázsiai körútjának hivatalos úti céljai között, amelyen Szingapúr, Malajzia, Dél-Korea és Japán is szerepel.

A látogatás, amely 25 év óta az első alkalom, hogy a képviselőház elnöke az önigazgatású szigetre utazik, a térségben a katonai tevékenységek erőteljes növekedését váltotta ki. A hétvégén Kína éleslövészetet tartott a délkeleti Fujian tartomány partjainál, a szárazföld és Tajvan közötti szoros túloldalán. A héten további gyakorlatokra kerül sor a térségben. Az Egyesült Államok a térségbe vezényelte a USS Ronald Reagan hordozó csapásmérő repülőgép-hordozó csoportot, amely jelenleg Tajvantól délnyugatra, a szigetet és a Fülöp-szigeteket elválasztó Bashi-csatornától keletre fekvő vizeken tartózkodik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...