2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Kiengedik az EU kikötőjéből a blokkolt orosz műtrágya első szállítmányát, amelyet Moszkva ingyen küld Afrikába

Az Ukrajnával kapcsolatos szankciók miatt az uniós kikötőkben blokkolt orosz műtrágyák első szállítmánya engedélyt kapott a jövő héten a távozásra – jelentette be pénteken az ENSZ.

A 20 ezer tonnás rakomány jelenleg a hollandiai Rotterdam kikötőjében állomásozik. Az ENSZ Világélelmezési Programja keretében az afrikai Malawi országba szánják.

“Az ENSZ tájékoztatott a közelmúltban kiadott általános engedélyekről és a fejlődő országok rendeltetési helyeire irányuló műtrágyaszállítmányokról, valamint a magánszektorral és a tagállamokkal folytatott folyamatos együttműködéséről is. Az adományozott műtrágya első szállítmánya várhatóan a jövő héten indul Malawiba” – áll az ENSZ közleményében, amelyet az ENSZ vezető tisztviselői és a Szergej Versinyin külügyminiszter-helyettes által vezetett orosz delegáció pénteki találkozója után tettek közzé.

A találkozó középpontjában Oroszország folyamatos elégedetlensége állt az ENSZ azon törekvéseivel kapcsolatban, hogy feloldja a nyugati szankciókat, amelyek problémát jelentenek az orosz mezőgazdasági export számára. A szervezet még júliusban ígéretet tett arra, hogy segítséget nyújt Oroszországnak ebben a kérdésben az ENSZ által közvetített ukrajnai gabonaegyezmény részeként, amely feloldotta az élelmiszer- és műtrágyaexportot több fekete-tengeri kikötőből. Oroszország közölte, hogy úgy is dönthet, hogy nem hosszabbítja meg a november 19-én lejáró megállapodásban való részvételét, ha az ENSZ nem tartja be az orosz exportra vonatkozó ígéreteit.

Pénteken a holland kormány megerősítette, hogy az ENSZ kérésére az orosz műtrágyaszállítmány engedélyt kapott a kikötő elhagyására.

“A műtrágya kiadásáról szóló döntés azzal a feltétellel született, hogy az ENSZ biztosítja, hogy a műtrágyát a megbeszélt helyre, Malawiba szállítják, és hogy az orosz vállalat és a szankcionált személy semmit sem keres az ügyleten” – áll a holland külügyminisztérium közleményében.

A szállítmányt birtokló orosz cég nevét nem hozták nyilvánosságra. A hónap elején azonban a TASZSZ hírügynökség arról számolt be, hogy az Uralchem-Uralkali orosz műtrágyagyártó kész humanitárius célokra 240 ezer tonna, az EU raktáraiban rekedt műtrágyáját adományozni, az első szállítmányt pedig Malawiba szánják.

Ezt megelőzően Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy összesen 300 ezer tonna orosz műtrágya rekedt az EU kikötőiben a nyugati szankciók miatt. Szeptemberben azt mondta, hogy Oroszország kész ingyenesen átadni ezeket a műtrágyákat a fejlődő országoknak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...