2022, december 1.
2.7 C
Budapest
-14.1 C
Moszkva

Putyin ingyen felajánlotta a szankciók miatt az EU kikötőiben rekedt műtrágyát a rászoruló országoknak

Oroszország kész ingyenesen 300 ezer tonna műtrágyát adni a fejlődő országoknak, amely jelenleg az uniós kikötőkben halmozódik fel a nyugati szankciók miatt – közölte pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az orosz államfő a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) üzbegisztáni csúcstalálkozóján felszólalva elmondta, hogy Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral tárgyalt a mezőgazdasági export kérdéseiről.

“Tegnapelőtt tájékoztattam Guterres urat, hogy 300 ezer tonna orosz műtrágya halmozódott fel az Európai Unió tengeri kikötőiben” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy Moszkva “kész ingyen odaadni ezeket a fejlődő országoknak”, és hogy az ilyen szállítmányok nagyban hozzájárulnának a globális élelmiszerválság enyhítéséhez.

Július végén Moszkva és Kijev az ENSZ által közvetített isztambuli tárgyalásokon megállapodást írt alá az ukrán gabonaexport Fekete-tengeren keresztüli blokkolásának feloldásáról. A megállapodás a tervek szerint azt is lehetővé teszi, hogy Oroszország műtrágyát és élelmiszerárut szállítson a globális piacokra. Orosz tisztviselők azonban többször is bírálták a Nyugatot, amiért nem tartja be a megállapodást.

Putyin üdvözölte ugyan a döntést, hogy az orosz műtrágyákat beengedik az EU-ba, de bírálta Brüsszelt, amiért csak az unió tagállamai vásárolhatják meg azokat.

“Kiderült, hogy csak ők vásárolhatták meg a műtrágyáinkat. Mi van a fejlődő országokkal, a világ legszegényebb országaival?” – kérdezte.

Putyin arra kérte az ENSZ titkárságát, hogy gyakoroljon befolyást az EU Bizottságára, hogy “ne szavakban, hanem tettekben követelje [azt], hogy szüntessék meg ezeket a fejlődő országokkal szembeni diszkriminatív korlátozásokat”, lehetővé téve, hogy az orosz műtrágyák eljussanak a feltörekvő piacokra.

Csütörtökön Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzia azt mondta, hogy a Nyugat által az ukrajnai konfliktus miatt Moszkvával szemben bevezetett “illegális egyoldalú szankciók” a korábbi megállapodások ellenére még mindig akadályozzák az orosz élelmiszerek és műtrágyák világpiacokra irányuló exportját.

Az uniós tisztviselőket “önzéssel, cinizmussal és képmutatással” is vádolta, amiért megtiltják az európai fuvarozóknak, hogy orosz műtrágyát szállítsanak Afrikába, Ázsiába vagy Latin-Amerikába, miközben engedélyezik az uniós országokba történő szá

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...