2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Bloomberg: India beperelheti Németországot a le nem szállított LNG miatt

Diplomáciai vita van kialakulóban India és Németország között, miután az utóbbi átvette a Gazprom egy korábbi leányvállalatát, és leállította az ázsiai országnak szánt LNG-szállításokat.

Az orosz gázóriás korábbi helyi leányvállalata, a Gazprom Germania, amely SEFE (Securing Energy for Europe) névre keresztelték, még májusban leállította az LNG-szállításokat az indiai Gailnek, arra hivatkozva, hogy Moszkva szankciókat vezetett be, miután a vállalatot átvette a német állam. A szankciók értelmében a Gazprom leállította a SEFE gázszállításait.

A Gailnek 20 évre szóló szerződése volt a Gazprom Germania szingapúri egységével, a GM&T Singapore-nal évi 2,5 millió tonna LNG szállítására. A Bloomberg szerint a GIIGNL LNG-importőrök szövetségére hivatkozva a szerződés azután is érvényben maradt, hogy Berlin átvette a Gazprom Germaniát, vagyis a SEFE-nek továbbra is teljesítenie kellett a Gail felé fennálló kötelezettségeit.

Szeptemberben a SEFE szingapúri egysége közölte, hogy nem tudja tovább teljesíteni a Gail-lel kötött hosszú távú szerződését, és felajánlotta, hogy a szerződéses ár 20 százalékának megfelelő kártérítést fizet a meghiúsult LNG-szállításokért. A Gail pénzügyi igazgatója, Rakesh Kumar Jain a múlt héten közölte, hogy a SEFE május óta összesen 17 LNG-szállítást mondott le.

A Bloomberg forrásai szerint India most azt követeli, hogy a SEFE keressen alternatív gázszállítókat, hogy teljesíteni tudja a Gail-lel szembeni kötelezettségeit, mivel az indiai vállalat kénytelen volt sokkal nagyobb összegeket költeni a gáz spotpiacon történő megvásárlására. Emellett az LNG-hiány miatt kénytelen volt csökkenteni a fogyasztók ellátását és petrolkémiai üzemének termelését. A vállalat elutasította a le nem szállított LNG-ért járó kártérítési ajánlatot is, mivel inkább megtartja a törölt szállítmányok jogát – jelentette pénteken a Reuters.

A Bloomberg forrásai szerint indiai és német diplomaták is részt vettek a vita megoldásában. A források szerint a diplomáciai megoldás előnyösebb a felek számára, bár megjegyezték, hogy a Gail ügyvédekkel is konzultál a SEFE-vel kötött szerződéssel kapcsolatos választottbírósági eljárásról, ami azt jelenti, hogy a vita perré fajulhat. A Gail állítólag tárgyalásokat folytat a Gazprommal is, hogy közvetlenül az orosz cégtől vásároljon cseppfolyósított földgázt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...