2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Katalin cárnő himlőoltásról szóló levelét bocsátják árverésre Londonban

Nagy Katalin orosz cárnő 1787. április 20-án írt levele, amelyben a himlő elleni vakcina fontosságát hangsúlyozza Malorosszija helytartója számára, december 1-jén kerül árverésre a londoni MacDougall’s aukciósházban.

A Pjotr Alekszandrovics grófnak küldött cirillbetűs levelet, amelyet korábban egy magángyűjteményben őriztek, a közelmúltban állították ki először Moszkvában – számolt be róla a livescience.com.

Nagy Katalin, aki 1762 és 1796 között uralkodott Oroszországban, az aukciósház közleménye szerint a védőoltások egyik fő szószólója volt, amikor a közvélemény nagy ellenállást tanúsított az ötlettel szemben. 1768-ban ő volt az első ember Oroszországban, akit beoltottak himlő ellen, és nem sokkal később a fiát is beoltatta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a himlő vírusa legalább 3000 évig pusztított a világon, mielőtt a modern oltási kampányok 1980-ban kiirtották. Ám a 18. századi Európában a himlő még egész falvakat pusztított el egyszerre.

Az első sikeres himlő elleni vakcinát 1796-ban készítette egy angol orvos, Edward Jenner, aki rájött, hogy a tehénhimlőn átesett tehenészlányok védettek lesznek.

Nagy Katalin uralkodása idején azonban az oltással az embereket magának a himlővírusnak tették ki. Az orvosok az egészséges ember karján bemetszést végeztek, és a sebbe himlővel fertőzött személytől származó gennyel átitatott szövetszálat helyeztek. A fertőzés enyhébb betegséget okozott, és 2 százalékos volt a halálozás kockázata, míg a természetes úton megfertőződötteknél viszont ennek hússzorosa.

A cárnő a levélben kifejti, hogy a himlő “nagy károkat okoz, különösen a köznép körében, ezért az oltásnak mindenütt általánosnak kellene lennie”.

A cárnő levelét egy portréjával együtt bocsátják árverése. A két tétel a The Moscow Times szerint akár 1,6 millió dollárért (522 millió forintért) is elkelhet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó