2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva

Katalin cárnő himlőoltásról szóló levelét bocsátják árverésre Londonban

Nagy Katalin orosz cárnő 1787. április 20-án írt levele, amelyben a himlő elleni vakcina fontosságát hangsúlyozza Malorosszija helytartója számára, december 1-jén kerül árverésre a londoni MacDougall’s aukciósházban.

A Pjotr Alekszandrovics grófnak küldött cirillbetűs levelet, amelyet korábban egy magángyűjteményben őriztek, a közelmúltban állították ki először Moszkvában – számolt be róla a livescience.com.

Nagy Katalin, aki 1762 és 1796 között uralkodott Oroszországban, az aukciósház közleménye szerint a védőoltások egyik fő szószólója volt, amikor a közvélemény nagy ellenállást tanúsított az ötlettel szemben. 1768-ban ő volt az első ember Oroszországban, akit beoltottak himlő ellen, és nem sokkal később a fiát is beoltatta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a himlő vírusa legalább 3000 évig pusztított a világon, mielőtt a modern oltási kampányok 1980-ban kiirtották. Ám a 18. századi Európában a himlő még egész falvakat pusztított el egyszerre.

Az első sikeres himlő elleni vakcinát 1796-ban készítette egy angol orvos, Edward Jenner, aki rájött, hogy a tehénhimlőn átesett tehenészlányok védettek lesznek.

Nagy Katalin uralkodása idején azonban az oltással az embereket magának a himlővírusnak tették ki. Az orvosok az egészséges ember karján bemetszést végeztek, és a sebbe himlővel fertőzött személytől származó gennyel átitatott szövetszálat helyeztek. A fertőzés enyhébb betegséget okozott, és 2 százalékos volt a halálozás kockázata, míg a természetes úton megfertőződötteknél viszont ennek hússzorosa.

A cárnő a levélben kifejti, hogy a himlő “nagy károkat okoz, különösen a köznép körében, ezért az oltásnak mindenütt általánosnak kellene lennie”.

A cárnő levelét egy portréjával együtt bocsátják árverése. A két tétel a The Moscow Times szerint akár 1,6 millió dollárért (522 millió forintért) is elkelhet.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...