2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

Cári öltözékben talált egy 100 éves cukorkát az Ermitázs egyik dolgozója

A szentpétervári múzeum restaurátora sokkolta Oroszországot a felfedezésével.

A Romanov család 1903-ban ünnepelte dinasztiájuk 290. évfordulóját. Ebből az alkalomból hatalmas álarcosbált rendeztek a Téli Palotában. A 17. századi orosz cároknak és nemeseknek öltöztek be.

Ezeket a régi ruhákat ma az Ermitázs múzeumban őrzik, és nemrégiben a Tudományos Szövetrestaurálás Laboratóriumának munkatársai megkezdték az egyik jelmez restaurálását. Ám ekkor váratlan leletre bukkantak.

II. Miklós húgának, Kszenyija Alekszandrovna Romanova nagyhercegnőnek a ruhája remek állapotban volt, csupán néhány öltést kellett kijavítani.

Kszenyija Alekszandrovna Romanova az álarcosbálon 1903-ban

“A ruha minden egyes fülét, redőjét és függő darabját átnéztük, mert ezeken általában por vagy megkopott szövet gyűlik össze” – mondta Galina Fedorova az Ermitázs munkatársa abban a videóban, amelyet a múzeum töltött fel az Instagramra.

Az egyik ujjat valamiért felvarrták, de az öltés elég laza volt és a restaurátor úgy döntött, hogy eltávolítja a cérnát… És valami rózsaszínű dolog esett ki a kezére, ami úgy nézett ki, mint egy kis kavics.

“Valamilyen okból – valószínűleg valami ősi ösztön váltotta ki – megnyaltam, és kiderült, hogy édes” – mondta a múzeumi dolgozó.

Kiderült, hogy ez egy 20. század eleji édesség volt, amit a nagyhercegnő evett. Valószínűleg csak nem tudta, hogy hova tegye az édességet, és egyszerűen a ruhája ujjába rejtette.

100 éves cári édesség – Forrás: Ermitázs Instagram

A cukorka valójában cukorpasztából készült. El tudják képzelni, milyen jó minőségű volt a cári édesség (és ruha), hogy több mint száz évig fennmaradt? Még csak baktérium vagy penész sem érte. A nagyszerű leletet ezentúl a ruhával együtt fogják megőrizni és kiállítani – és nem nyalják meg újra!

via Russia Beyond

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó