2022, június 27.
33 C
Budapest
31.6 C
Moszkva

Oroszország fél évre meghosszabbította Szerbia számára a jelenlegi gázárat

Moszkva fél évre meghosszabbította Belgrád számára az ezer köbméterenként 270 dolláros gázárat – közölte Aleksandar Vucic szerb elnök, miután csütörtökön Szocsiban fogadta őt orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin.

“Tudom, hogy néhány kérdés különösen nyugtalanítja önt azzal összefüggésben, hogy lejár a Szerbiába irányuló gázszállításokról megkötött szerződés. Úgy gondolom, hogy meg fogunk állapodni. Megbízzuk a gazdálkodó szervezeteket, hogy végigvigyék ezt a munkát” – mondta Putyin a találkozó előtt.

“Találunk olyan megoldást, amely feltétlenül elfogadható lesz szerb barátaink számára”- tette hozzá.
Közölte, hogy decemberben Moszkvába várják Ana Brnabic szerb miniszterelnököt.

A hatályos, ezer köbméterenként 270 dolláros gázárat tartalmazó szerződés az év végén jár le. Vucic szerint Belgrád korábban 780-790 dolláros árra kapott ajánlatot, amely a szerb fél számára elviselhetetlenül magas.

Putyin a tárgyalást megelőzően biztosította vendégét, hogy Oroszország továbbra is a szerb álláspontot képviseli a koszovói rendezés ügyében, és kifejezte reményét, hogy a megoldás minden régióbeli fél érdekének megfelel majd.

Vucic és Putyin Szocsiban. Kép: Kreml

Vucic azt mondta, hogy a kétoldalú kapcsolatok elérték a történelem folyamán legmagasabb szintjüket, és minden vonatkozásukban továbbfejlődnek.

“Mint tudja, stratégiai partnerek vagyunk, és ezt Szerbia a privilégiumának tekinti” – jelentette ki.

A szerb államfő köszönetet mondott Szerbia területi épségének és szuverenitásának támogatásáért a nemzetközi szervezetekben. Kijelentette, hogy az orosz-szerb haditechnikai együttműködés a legmagasabb szinten áll, és Szerbia újabb szerződésekben reménykedik. Köszönetet mondott az Oroszország által leszállított 30 harckocsiért és 30 páncélozott harcjárműért.

A szerb elnök ismételten meghívta vendéglátóját a belgrádi Szent Száva-székesegyház hivatalos felavatására.

A szertartást eredetileg Putyin tavaly októberre tervezett látogatására időzítették volna, de ez a járványhelyzet miatt elmaradt. A szerb egyház főtemploma belső díszítésének fő koordinátora a külföldön élő oroszok ügyeivel és nemzetközi humanitárius együttműködéssel foglalkozó orosz szövetségi ügynökség, a Roszszotrudnyicsesztvo.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS