2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Oroszország fél évre meghosszabbította Szerbia számára a jelenlegi gázárat

Moszkva fél évre meghosszabbította Belgrád számára az ezer köbméterenként 270 dolláros gázárat – közölte Aleksandar Vucic szerb elnök, miután csütörtökön Szocsiban fogadta őt orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin.

“Tudom, hogy néhány kérdés különösen nyugtalanítja önt azzal összefüggésben, hogy lejár a Szerbiába irányuló gázszállításokról megkötött szerződés. Úgy gondolom, hogy meg fogunk állapodni. Megbízzuk a gazdálkodó szervezeteket, hogy végigvigyék ezt a munkát” – mondta Putyin a találkozó előtt.

“Találunk olyan megoldást, amely feltétlenül elfogadható lesz szerb barátaink számára”- tette hozzá.
Közölte, hogy decemberben Moszkvába várják Ana Brnabic szerb miniszterelnököt.

A hatályos, ezer köbméterenként 270 dolláros gázárat tartalmazó szerződés az év végén jár le. Vucic szerint Belgrád korábban 780-790 dolláros árra kapott ajánlatot, amely a szerb fél számára elviselhetetlenül magas.

Putyin a tárgyalást megelőzően biztosította vendégét, hogy Oroszország továbbra is a szerb álláspontot képviseli a koszovói rendezés ügyében, és kifejezte reményét, hogy a megoldás minden régióbeli fél érdekének megfelel majd.

Vucic és Putyin Szocsiban. Kép: Kreml

Vucic azt mondta, hogy a kétoldalú kapcsolatok elérték a történelem folyamán legmagasabb szintjüket, és minden vonatkozásukban továbbfejlődnek.

“Mint tudja, stratégiai partnerek vagyunk, és ezt Szerbia a privilégiumának tekinti” – jelentette ki.

A szerb államfő köszönetet mondott Szerbia területi épségének és szuverenitásának támogatásáért a nemzetközi szervezetekben. Kijelentette, hogy az orosz-szerb haditechnikai együttműködés a legmagasabb szinten áll, és Szerbia újabb szerződésekben reménykedik. Köszönetet mondott az Oroszország által leszállított 30 harckocsiért és 30 páncélozott harcjárműért.

A szerb elnök ismételten meghívta vendéglátóját a belgrádi Szent Száva-székesegyház hivatalos felavatására.

A szertartást eredetileg Putyin tavaly októberre tervezett látogatására időzítették volna, de ez a járványhelyzet miatt elmaradt. A szerb egyház főtemploma belső díszítésének fő koordinátora a külföldön élő oroszok ügyeivel és nemzetközi humanitárius együttműködéssel foglalkozó orosz szövetségi ügynökség, a Roszszotrudnyicsesztvo.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó