2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Így néz ki a 3-as metró Oroszországban felújított szerelvénye (Képek)

Jövő márciusban forgalomba állhat az első felújított metrószerelvény a 3-as vonalon, a Metrowagonmash által szállított prototípus jármű a napokban kezdi meg a próbafutásokat – jelentette be Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója kedden Budapesten.

A 3-as metró járműtelepén tartott sajtótájékoztatón a felújított szerelvény prototípusát mutatták be az újságíróknak. Az esemény előtt Bolla Tibor az MTI-nek elmondta, befejeződtek a szükséges tesztek, így a szerelvény az alagútban is megkezdheti a próbafutásokat. A tartampróbát üzemidőn kívül végzik majd, így az nem befolyásolja a metró utasforgalmi üzemét.

A felújítás eredményeképpen a budapesti utazóközönség mind megjelenésében, mind műszaki tartalmában egy modern, a XXI. század technológiai színvonalának megfelelő  metrószerelvénnyel találkozik majd.

Utasok az M3-as vonalon közlekedő első felújított metrószerelvényen Budapesten 2017. március 20-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A korszerűsítés keretein belül megtörtént a teljes jármű korrózió védelme, újrakábelezése, a részegységeket rezgésgátló, hőszigetelő, hangszigetelő bevonattal látták el.  A vontatómotorok cseréje által lényegesen javult a jármű energiafelhasználása, a hajtásrendszer korszerűsítésével az elektronikus visszatáplálás is megvalósul, amely a járművek működését egyrészt energiatakarékosabbá teszi, másrészt a szerelvények üzemeltetésének környezeti terhelése a lehető legminimálisabb lesz.

Az utastér valamennyi ablaka szilánkmentesen törő, biztonsági üvegből készült, a metrókocsikba automatikus tűzjelző és tűzoltó rendszer került beépítésre. A felületek védelmét szolgáló anyagok kiválasztásánál fontos szempont volt a tartósság, a nehezen éghetőség, a gazdaságos javíthatóság és lehetőség szerint vegyszermentes tisztíthatóság.

Az utastér ergonomikus kialakítása, a belső zajcsökkentés, az új, audiovizuális utas-tájékoztató rendszer kiépítése, az utas barát anyagok alkalmazása is mind az utazás színvonalának javítását szolgálják.  A kiépített ventilátorok és légszállító elemek rendszere szűrt levegőt juttat az utastérbe, illetve folyamatos belső légmozgást biztosít. A szerelvényeken belül kialakított képrögzítő rendszer az utasok biztonságérzetét növeli.

Az utastéri ajtóműködtető rendszer teljes felújítása és korszerűsítése során a járművet korszerű és alacsony karbantartási igényű elektromos ajtóműködtetésű rendszerrel látták el. A kocsik közötti átjárók zárjai a járművezető által központilag távvezérelhetőek, illetve az utasok által a kocsikban elhelyezett vésznyitó nyomógombokkal is oldhatók. Ez lehetővé teszi a kocsik közötti átjutást és a szerelvények gyors és biztonságos elhagyását vészhelyzeti menekítés esetén.

A vezetőfülke modernizálásával a járművezetők munkakörülményei is jelentősen javulnak, továbbá korszerű kommunikációs rendszer és a jármű környezetének biztonságos megfigyelését szolgáló kamerarendszer beépítése is megtörtént.

A korszerűsített járművek, illetve az utastérben a kerekesszékesek számára kialakított férőhelyek a mozgásukban korlátozott utasaink számára biztonságosabb utazási feltételeket biztosítanak, a szerelvények padlószintje pedig jobban illeszkedik a peronmagassághoz.

A jármű az ütemtervnek megfelelően teljesítette az NKH által kitűzött Hatósági Szemlét, 2016. szeptember 23.-án pedig sikeresen befejeződtek a prototípus szerelvény légrendszer, fékrendszer és fékútmérési típusvizsgálatai.

Ennek eredményeképpen – várhatóan pár napon belül – a szerelvény üzemszüneti időszakban, utasok nélkül, műterheléssel az M3-as vonalon folytatja majd a típusvizsgálatokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...