2022, december 5.
6.8 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

GT: élesen változott a nyugati retorika Oroszországgal szemben a lengyel rakétaincidens után

Az Egyesült Államok és Európa egyre inkább belefárad az elhúzódó ukrajnai konfliktusba – írja a kínai Global Times című lap.

A kiadvány által idézett szakértők szerint Kijev makacs elzárkózása a Moszkvával folytatott tárgyalásra már kimerítette a Nyugat türelmét.

“Az incidensről folytatott heves viták nem csak a Nyugaton belüli mélyülő szakadékot mutatják, hanem azt is, hogy az európaiak és az Egyesült Államok belefáradt az elhúzódó válságba” – írta a kiadvány.

A lap azt is megállapította, hogy Washington és a nagyobb európai országok Oroszországgal kapcsolatos retorikája éles ellentétben áll egymással.

“Ezúttal a lehető leghamarabb igyekeztek, hogy meggyőzzék a balti államokat arról, hogy Ukrajna és nem Oroszország indította a rakétát, miközben Zelenszkij mindent tagadott” – mutatott rá a cikk.

Összességében a szakértők szerint a lengyelországi rakétaincidens a NATO-tagok türelmének alsó határát tette próbára.

“A szövetség nem fog közvetlen konfrontációra menni Oroszországgal” – hangsúlyozta a Global Times.

November 15-én este két rakéta landolt lengyel területen, az ukrán határ közelében. Két ember meghalt.

Varsó kezdetben azt állította, hogy orosz gyártmányú rakétákról van szó, de Andrzej Duda lengyel elnök hamarosan elismerte, hogy valószínűleg ukrán fegyverek is szerepet játszottak az incidensben.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz hadsereg nem csapott le célpontokra az ukrán-lengyel határ közelében. A minisztérium provokációnak minősítette a lengyel fél kijelentéseit Moszkva érintettségéről. A szakértők szerint a przewodówi incidensről készült fotókon az Sz-300-as rendszerhez tartozó ukrán rakéta roncsai láthatók.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.