2022, november 26.
5.2 C
Budapest
-6.1 C
Moszkva

Der Spiegel: a német tüzérségi lövegek nem bírják az ukrajnai körülményeket

A német Panzerhaubitze 2000 tüzérségi lövegek nem bírják az ukrajnai harcok viszontagságait, és Berlin nem szerzett be elég pótalkatrészt ahhoz, hogy az ágyúk működőképesek maradjanak – jelentette a Der Spiegel.

Németország 14 darab korszerű Panzerhaubitze (PzH) 2000 önjáró ágyút küldött Ukrajnának, de a problémák már akkor jelentkeztek, amikor a harctérre kerültek. Az ágyúk már júliusban “elhasználódtak” és hibaüzeneteket mutattak, hatot pedig nemrég Litvániába küldtek javításra – jelentette a német lap pénteken.

Ezek közül csak öt kerül vissza a harctérre. Sem a német hadsereg, sem a fegyveripar nem tudta biztosítani a szükséges pótalkatrészeket az összes fegyver megjavításához – folytatta a jelentés, kifejtve, hogy a technikusoknak az egyiket “kannibalizálniuk” kellett, hogy a többit megjavítsák.

A német kormány már nyár vége óta tudott erről az alkatrészhiányról, amikor a hadsereg figyelmeztette, hogy “kiterjedt pótalkatrészcsomagokat” kell rendelnie – állította a Der Spiegel. Ilyen megrendelésre a jelek szerint nem került sor, és a hiány hátráltatta Németország azon terveit, hogy Szlovákiában javítóközpontot hozzon létre.

A szeptember óta tervben lévő és Christine Lambrecht német védelmi miniszter által a hét elején bejelentett javítóközpont a Berlin által Ukrajnába küldött tarackokat és légvédelmi rendszereket fogja karbantartani.

Német katonai tisztviselők úgy vélik, hogy Ukrajna naponta akár 300 lövést is kilő egy-egy PzH 2000-esből – áll a pénteki jelentésben. A Der Spiegel júliusban megjelent első cikke a meghibásodott ágyúkról megjegyezte, hogy a napi 100 lövés nagy intenzitású használatnak számít, és hogy a lőszerhiány arra kényszeríti Ukrajnát, hogy az ágyúkat nem kompatibilis lőszerrel töltse meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...