2023, március 22.
10.6 C
Budapest
3.4 C
Moszkva

Grúz légióparancsnok: közel 20 ezer külföldi harcos van jelenleg Ukrajnában

Akár 3000 brit állampolgár is harcolhat jelenleg az ukrán csapatok oldalán az orosz erők ellen – közölte kedden a The Independent című brit napilap egy külföldi önkéntes egység parancsnokára hivatkozva.

Mamuka Mamulashvili, aki az úgynevezett grúz légiót vezeti, újságíróknak elmondta, hogy jelenleg összesen közel 20 ezer külföldi harcos szolgál önkéntes egységekben Ukrajnában. Mamulashvili becslései szerint közel hetedük, azaz csaknem 3000 brit állampolgár.

A parancsnok a továbbiakban elárulta, hogy a britek után az amerikaik közül vannak a legtöbben az ukrán fronton.

London nem tett közzé hivatalos számadatot az Ukrajnáért harcolni indult britekről.

Amióta Moszkva megindította hadműveletét, a brit felső vezetés vegyes üzeneteket küldött a konfliktusövezetbe induló brit önkéntesekről.

A BBC One vasárnap reggeli műsorában február végén Liz Truss brit külügyminiszter úgy érvelt: “ez olyasmi, amiről az emberek maguk dönthetnek”, hozzátéve, hogy “ha az emberek támogatni akarják” az ukránok “szabadságért és demokráciáért folytatott küzdelmét, ő “támogatni fogja őket ebben”.

Ugyanakkor Truss saját minisztériuma honlapján arra figyelmeztetett, hogy azok, akik Ukrajnába utaznak, hogy “harcoljanak, vagy segítsenek másoknak a konfliktusban részt venni”, büntetőeljárás alá vonhatók, ha visszatérnek az Egyesült Királyságba.

A Downing Street akkoriban gyorsan elhatárolódott nyilvánosan a külügyminiszter megjegyzéseitől, és szóvivője arra szólította fel a brit állampolgárokat, hogy tartsák be a vonatkozó utazási tanácsokat.

Ben Wallace védelmi miniszter megjegyezte, hogy “hacsak nincs megfelelő kiképzésük, vannak jobb módjai is annak, hogy hozzájáruljanak Ukrajna biztonságához”.

A BBC-nek március elején adott interjújában Sir Anthony David Radakin admirális, a brit fegyveres erők vezetője is ezt az álláspontot képviselte, mondván, hogy “törvénytelen és nem lenne hasznos”, ha a brit aktív katonai szolgálatot teljesítő személyek a háborús övezetbe utaznának.

Számos volt brit katona ennek ellenére elutazott, hogy az ukrán hadsereg oldalán harcoljon. Közülük eddig legalább ketten meghaltak.

A 24 éves Jordan Gatley-t Szeverodonyeck városában halálos lövés érte, családját pénteken értesítették.

Április végén egy másik brit állampolgár, Scott Sibley halálát is megerősítették Ukrajnában.

A közösségi médiában közzétett gyászjelentésében barátai “egykori szolgáló katonaként” jellemezték.

Múlt csütörtökön a Donyecki Népköztársaság (DNR) bírósága bűnösnek talált két brit harcost, akiket az ukrajnai Mariupol városában fogtak el, mert zsoldosként tevékenykedtek, és megpróbálták erőszakkal átvenni a hatalmat a DNR-ben. Aiden Aslint és Shaun Pinnert egyaránt halálra ítélték.

London “szemfényvesztésként” utasította el a pert, és ragaszkodott ahhoz, hogy a két férfi az ukrán fegyveres erők törvényes tagja, és hadifogolyként kell kezelni őket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó