2022, június 27.
33 C
Budapest
31.6 C
Moszkva

Halálra ítélte a Donyecki legfelsőbb bíróság a brit és marokkói zsoldosokat

A Donyecki Népköztársaság (DNR) legfelsőbb bírósága halálbüntetésre ítélt két brit és egy marokkói állampolgárt, akik az ukrán fegyveresek oldalán harcoltak – jelentette a RIA Novosztyi tudósítója a tárgyalóteremből.

A Donyecki Népköztársaság törvényei szerint az elítélt brit Aidan Aslin és Sean Pinner, valamint a marokkói Saadoun Brahimot agyon fogják lőni.

A bírósági tanács vezetője elmondta, hogy az elítéltek egy hónapon belül fellebbezhetnek a döntés ellen. Emellett az elnöklő bíró megjegyezte, hogy Pinner-t Nagy-Britanniában terroristaként tartják számon, és körözték az iraki és szíriai harcokban való részvétele miatt.

Szerdán a zsoldosok bűnösnek vallották magukat a hatalom erőszakos átvételére irányuló cselekményekben. A DNR büntető törvénykönyvének vonatkozó cikke halálbüntetést ír elő.

Aslin szintén bűnösnek vallotta magát a “Kiképzésen való részvétel terrorista tevékenységek végzése céljából” című cikkely alapján. A zsoldosok április közepén adták meg magukat Mariupolban.

Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a brit kormány tiltakozást kíván benyújtani az Aslin elleni büntetőeljárással kapcsolatban.

Igor Konasenkov orosz katonai szóvivő korábban azt mondta, hogy a Kijev segítségére érkezett nyugati zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog alapján nem fogja megilletni a hadifogoly-státusz, és a legjobb, ami rájuk az elfogásuk esetén várhat, az a büntetőjogi felelősségre vonás lehet.

Oroszország február 24. óta katonai különleges műveletet folytat Ukrajna nácimentesítésére és demilitarizálására. Mint Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, célja, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éve bántalmazásnak, népirtásnak tesz ki”. A védelmi minisztérium közleménye szerint az orosz hadsereg teljesítette az első szakasz fő feladatait – jelentősen csökkentette Ukrajna harci potenciálját. A minisztérium a Donbassz felszabadítását nevezte meg fő célként.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS