2022, június 27.
33 C
Budapest
31.6 C
Moszkva

Moszkva: Ukrajna evakuálást kért a szeverodonyecki Azot vegyi üzemből

Oroszország biztosítja a kiutat a civileknek a Szeverodonyeckben található Azot vegyi üzemből, de más tervet alkalmaz, mint amit Kijev kért – közölte kedden az orosz hadsereg. Az ukrán javaslat lehetőséget adott volna arra, hogy katonáikat is kivonják a blokád alá vont üzemből – állították.

Az orosz közlemény szerint az Azot üzemben tartózkodó civileket “emberi pajzsként” használták az ukrán csapatok, akik fedezékbe vonultak a létesítményben. Kifejtették, hogy több száz nem harcoló személyt kényszerítettek arra, hogy az ukrán erők utolsó erődítményébe vonuljanak a városban, mivel az orosz és a szövetséges csapatok lakóövezeteket foglaltak el Szeverodonyeckben. A várost az Oroszországgal szövetséges Luganszki Népköztársaság (LNR) saját területének részeként tekinti.

“Az ukrán fél reménytelennek tartja katonai egységeinek helyzetét, ezért a civilek megmentésére irányuló kérést úgy tekintjük, mint kísérletet arra, hogy a túlélő csapatokat kivonják a blokádból” – mondta Mihail Mizsincev vezérezredes.

Az orosz hadsereg megjegyezte, hogy a helyzet nem különbözik attól, ami Mariupol városában történt, ahol az ukrán csapatok hetekig blokád alatt maradtak az Azovstal üzemben, mielőtt megadták magukat az orosz és szövetséges csapatoknak.

Mizsincev felszólította az ukrán tisztviselőket, hogy utasítsák katonáikat Szeverodonyeckben, hogy tegyék le a fegyvert és adják meg magukat ők is. Közben Oroszország hajlandó biztonságos átjárást biztosítani a civileknek a Luganszki Népköztársaság (LPR) által ellenőrzött területre, amennyiben az ukrán csapatok elengedik őket – áll a közleményben.

Szeverodonyeck egyike annak a maroknyi helynek az LNR által visszaigényelt területen, ahol még mindig ukrán csapatok vannak. Múlt héten Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy országa csapatai és a helyi milíciák a köztársaság területének már 97%-át tartják ellenőrzésük alatt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS