2022, május 17.
18.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva
Hiredetés

Finnország bejelentette csatlakozási szándékát a NATO-hoz

Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin finn miniszterelnök csütörtök reggel közös nyilatkozatot adott ki, amelyben megerősítették, hogy országuk a NATO tagjává kíván válni. Az ország a hidegháború idején tartózkodott a csatlakozástól, de az Ukrajna elleni februári orosz támadás után meggondolták magukat.

A NATO azt állítja, hogy tisztán védelmi célú szervezet, de Oroszország, amelynek Finnországgal 1340 kilométeres szárazföldi határa van, a szövetség bővítését fenyegetésnek tekinti a nemzetbiztonságára nézve. Moszkva arra figyelmeztetett, hogy Finnország biztonságát inkább veszélyeztetné, mint szolgálná a NATO-csatlakozás, mivel Oroszországnak válaszolnia kellene a bővítésre.

Oroszország Ukrajnában indított hadművelete, amelyet Moszkva szerint részben a NATO keleti irányú terjeszkedése motivált, a finn közvéleményt a NATO-csatlakozás felé billentette. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a lakosság mintegy háromnegyede támogatja a lépést.

Egy különleges kormányzati testület, amelynek tagja a két finn vezető tisztviselő és a kabinet több tagja, várhatóan még ezen a héten összeül, hogy hivatalos kérelmet írjon, amelyet aztán a finn parlament elé terjesztenek jóváhagyásra.

NATO-tagállamok és Oroszország . A térképen még nem jelölt, de Finnország és Norvégia is jelezte csatlakozási szándékát a NATO-hoz

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS