2022, május 17.
18.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva
Hiredetés

Bulgária már meg is állapodott az orosz gáz pótlásáról – Mit gondolsz kivel?

Bulgária megállapodást kötött cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlásáról az Egyesült Államokkal – közölte az ország kormánya szerdai közleményében. A megállapodás Kiril Petkov bolgár miniszterelnök és Kamala Harris amerikai alelnök találkozóján jött létre.

A szállítások júniusban kezdődnek, és a közlemény szerint az ország alacsonyabb áron jut majd a gázhoz, mint amennyit az Oroszországból érkező földgázszállításokért fizetett, bár a pontos összeget egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Oroszország azért állította le a gázszállításokat Bulgáriába, mert Szófia elutasította Moszkva új, rubelalapú fizetési mechanizmusát, amelyet az orosz pénzügyi tranzakciókat korlátozó nyugati szankciók miatt vezettek be.

Alekszandr Nyikolov bolgár energiaügyi miniszter úgy kommentálta Szófia döntését, hogy  Oroszország új követeléseinek megfelelő gázfizetési eljárás “jelentős kockázatokkal jár”.

A gyakorlatban elveszítjük a pénzünk feletti ellenőrzést, miután dollárban fizetünk, ahogyan abban megállapodtunk. Fennáll a kötelezettségszegés – a [feltételek] nem teljesítése – kockázata egy orosz bank részéről, amelynek feladata lesz a megfelelő összeg rubelre való átváltása” – állította.

Oroszország legalább 10 európai vevője azonban már eleget tett az új fizetési mechanizmusnak, és számlát nyitott a Gazprombanknál. Legutóbb a német VNG gázimportőr egyezett bele a rubelalapú gázfizetési rendszerbe, és nyitotta meg a szükséges számlákat. A vállalat közölte, hogy várakozásai szerint a rubelre való átváltás nem okoz majd nehézségeket, megjegyezve, hogy “a számlanyitás teljesen zökkenőmentesen zajlott”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS