2022, október 4.
10.8 C
Budapest
10.6 C
Moszkva

Bulgária már meg is állapodott az orosz gáz pótlásáról – Mit gondolsz kivel?

Bulgária megállapodást kötött cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlásáról az Egyesült Államokkal – közölte az ország kormánya szerdai közleményében. A megállapodás Kiril Petkov bolgár miniszterelnök és Kamala Harris amerikai alelnök találkozóján jött létre.

A szállítások júniusban kezdődnek, és a közlemény szerint az ország alacsonyabb áron jut majd a gázhoz, mint amennyit az Oroszországból érkező földgázszállításokért fizetett, bár a pontos összeget egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Oroszország azért állította le a gázszállításokat Bulgáriába, mert Szófia elutasította Moszkva új, rubelalapú fizetési mechanizmusát, amelyet az orosz pénzügyi tranzakciókat korlátozó nyugati szankciók miatt vezettek be.

Alekszandr Nyikolov bolgár energiaügyi miniszter úgy kommentálta Szófia döntését, hogy  Oroszország új követeléseinek megfelelő gázfizetési eljárás “jelentős kockázatokkal jár”.

A gyakorlatban elveszítjük a pénzünk feletti ellenőrzést, miután dollárban fizetünk, ahogyan abban megállapodtunk. Fennáll a kötelezettségszegés – a [feltételek] nem teljesítése – kockázata egy orosz bank részéről, amelynek feladata lesz a megfelelő összeg rubelre való átváltása” – állította.

Oroszország legalább 10 európai vevője azonban már eleget tett az új fizetési mechanizmusnak, és számlát nyitott a Gazprombanknál. Legutóbb a német VNG gázimportőr egyezett bele a rubelalapú gázfizetési rendszerbe, és nyitotta meg a szükséges számlákat. A vállalat közölte, hogy várakozásai szerint a rubelre való átváltás nem okoz majd nehézségeket, megjegyezve, hogy “a számlanyitás teljesen zökkenőmentesen zajlott”.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...