2023, március 21.
12.7 C
Budapest
2.6 C
Moszkva

Bulgária már meg is állapodott az orosz gáz pótlásáról – Mit gondolsz kivel?

Bulgária megállapodást kötött cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlásáról az Egyesült Államokkal – közölte az ország kormánya szerdai közleményében. A megállapodás Kiril Petkov bolgár miniszterelnök és Kamala Harris amerikai alelnök találkozóján jött létre.

A szállítások júniusban kezdődnek, és a közlemény szerint az ország alacsonyabb áron jut majd a gázhoz, mint amennyit az Oroszországból érkező földgázszállításokért fizetett, bár a pontos összeget egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Oroszország azért állította le a gázszállításokat Bulgáriába, mert Szófia elutasította Moszkva új, rubelalapú fizetési mechanizmusát, amelyet az orosz pénzügyi tranzakciókat korlátozó nyugati szankciók miatt vezettek be.

Alekszandr Nyikolov bolgár energiaügyi miniszter úgy kommentálta Szófia döntését, hogy  Oroszország új követeléseinek megfelelő gázfizetési eljárás “jelentős kockázatokkal jár”.

A gyakorlatban elveszítjük a pénzünk feletti ellenőrzést, miután dollárban fizetünk, ahogyan abban megállapodtunk. Fennáll a kötelezettségszegés – a [feltételek] nem teljesítése – kockázata egy orosz bank részéről, amelynek feladata lesz a megfelelő összeg rubelre való átváltása” – állította.

Oroszország legalább 10 európai vevője azonban már eleget tett az új fizetési mechanizmusnak, és számlát nyitott a Gazprombanknál. Legutóbb a német VNG gázimportőr egyezett bele a rubelalapú gázfizetési rendszerbe, és nyitotta meg a szükséges számlákat. A vállalat közölte, hogy várakozásai szerint a rubelre való átváltás nem okoz majd nehézségeket, megjegyezve, hogy “a számlanyitás teljesen zökkenőmentesen zajlott”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó