2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Csak úgy léphetnek be Lettországba az orosz állampolgárok, ha agresszor országként ismerik el hazájukat

Az Oroszországból vagy Beloruszból Lettországba belépő nem lett állampolgároknak olyan nyilatkozatokat kell aláírniuk, amelyekben agressziónak ítélik el az ukrajnai katonai műveletet, és ha ezt megtagadják, akkor schengeni vízumukat érvénytelenítik. A balti ország biztonsági szolgálata ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta pénteken a lett közszolgálati műsorszolgáltatónak, miután jelentések szerint több tucat külfölditől megtagadták ilyen okból a belépést.

Az “agresszor országból”, Oroszországból vagy Beloruszból Lettországba belépő külföldiekre “fokozott ellenőrzés” vár a határellenőrző pontokon – közölte az Állambiztonsági Szolgálat (lett rövidítéssel VDD) az LSM közszolgálati rádióval.

“Az ellenőrzések célja azon személyek azonosítása, akik támogatják Oroszország Ukrajna elleni katonai agresszióját, és veszélyt jelenthetnek Lettország nemzetbiztonságára” – áll a VDD közleményében, hozzátéve, hogy olyan személyekre összpontosítanak, akik esetleg a hadseregben vagy a biztonsági erőknél szolgáltak, “nyilvánosan az orosz agressziót dicsőítő szimbólumokat mutatnak fel, vagy negatív hozzáállást fejeznek ki a lett állammal szemben”.

“Számos külföldi, akitől megtagadták a belépést Lettországba, nyíltan kifejezte támogatását Oroszország Ukrajnával és az ukrán nép ellen irányuló katonai agressziója iránt, a Kreml tipikus háborús propagandaüzeneteit használva” – áll a VDD közleményében.

Február óta összesen 62 külföldinek tiltották meg a beutazást Lettországba, közülük 41 orosz állampolgár, 14 belorusz, hét pedig más országból érkezett, de a VDD úgy ítélte meg, hogy veszélyt jelenthetnek Lettország nemzetbiztonságára. A visszafordítottaknak az uniós beutazáshoz szükséges schengeni vízumukat is törölték.

Az LSM beszélt egy Szvetlana nevű nővel, akinek a férje – aki orosz állampolgár és lett állandó lakos – nemrég Oroszországba utazott édesanyja temetésére. Visszatérve alá kellett írnia egy Oroszországot elítélő dokumentumot.

“Odahajtott a vámhivatalhoz. A határőr elvette tőle a dokumentumokat. És jött egy civil ruhás férfi, egy táblával: “Határ. Biztonsági szolgálat. Biztonság.’ feliratú mellényén. Behívta a férjemet. Ott átadta neki a papírokat mindenféle azonosító jel nélkül. A papír oroszul és angolul volt. A szöveg már készen volt, csak a nevét, vezetéknevét és az útlevél adatait kellett beírnia” – mondta a nő a műsorvezetőnek, hangját eltorzítva, hogy megvédje a személyazonosságát.

Amikor Szvetlana férje megkérdezte, hogy miért kell aláírnia egy ilyen dokumentumot, a tisztviselő közölte vele, hogy ha nem teszi meg, visszavonják a tartózkodási engedélyét.

Moszkva szerdán tiltakozó jegyzéket küldött Lettországnak a kikényszerített nyilatkozatok miatt. Edgars Rinkevics lett külügyminiszter szerint a gyakorlat teljesen legális.

“Tiltakozni az ellen, amit a saját nemzeti területünkön teszünk vagy nem teszünk, megvédve a biztonságunkat és csökkentve a kockázatokat, értelmetlen. Továbbra is a biztonsági érdekeinknek megfelelően fogunk cselekedni” – mondta az LSM-nek. Rinkevics arra is felszólította a letteket, hogy ne utazzanak Oroszországba vagy Beloruszba, mondván, hogy most “nem a legjobb idő” a turizmusra.

Csak az elmúlt két hónapban azonban több mint 50 ezren hagyták el Lettországot Oroszország irányába – de közülük csak 4 ezren tartoztak lett joghatóság alá, közölte az állami határőrség. Lettország megtagadja az állampolgárságot az orosz etnikumú lakosságtól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...