2023, április 1.
10.2 C
Budapest
5.8 C
Moszkva

Az USA külügyminiszteri telefonbeszélgetést kért Oroszországtól – Lavrov elfoglalt, majd megfontolja – üzente Zaharova

Oroszország csütörtökön megerősítette, hogy megkapta az amerikai külügyminisztériumtól azt a kérést, amely a két ország vezető diplomatái, Szergej Lavrov és Antony Blinken közötti telefonbeszélgetésre irányul.

A miniszterek közötti beszélgetésre akkor kerülhet sor, amint Lavrov sűrű időbeosztása azt lehetővé teszi – közölte a külügyminisztérium.

Lavrov “figyelmet fog fordítani erre a kérésre, amikor az ideje engedi” – mondta újságíróknak a minisztérium szóvivője, Marija Zaharova, utalva Washington kérésére, amely Lavrov és Antony Blinken amerikai külügyminiszter közötti telefonbeszélgetésre irányult.

Korábban csütörtökön Ned Price külügyminisztériumi szóvivő egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Egyesült Államok “világossá tette az Oroszországi Föderáció számára, hogy beszélgetést kérünk Blinken államtitkár és Lavrov külügyminiszter között”.

A kérést “közvetlenül” és “ismételten” közölték Oroszországgal – mondta Price. Az Egyesült Államok arra számít, hogy a két vezető diplomatának “az elkövetkező napokban lehetősége lesz beszélni” – tette hozzá.

A külügyminisztériumi szóvivő ugyanakkor elismerte, hogy “nincs friss információja” a beszélgetés lehetséges időpontjáról, hozzátéve, hogy a két fél “továbbra is tárgyal erről a megfelelő csatornákon”.

Zaharova csütörtökön azt mondta, hogy az orosz külügyminiszternek jelenleg “sűrű a programja a nemzetközi kapcsolatokkal”, beleértve a Sanghaji Együttműködési Szervezet miniszteri csúcstalálkozóját és néhány kétoldalú találkozót.

Az Egyesült Államok a hívást arra kívánja felhasználni, hogy nyomon kövesse a jelenleg Oroszországban őrizetben lévő két amerikai szabadon bocsátására vonatkozó “érdemi javaslatát”: Brittney Griner kosárlabdázó, akit kábítószer-csempészet vádjával tartóztattak le, és Paul Whelan, akit kémkedés gyanújával börtönöztek be.

Blinken szerdán újságíróknak azt mondta, reméli, hogy Lavrovval folytatott megbeszélése során “előbbre tudja vinni a hazahozatalukra irányuló erőfeszítéseket”.

A CNN korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Államok hajlandó lenne elcserélni Grinert és Whelant Viktor But orosz fegyverkereskedőre, akit 2012-ben 25 év börtönbüntetésre ítéltek az Egyesült Államokban, miután terrorista csoport felfegyverzésével és amerikai állampolgárok megölésére irányuló összeesküvéssel vádolták.

Blinken hivatalosan nem erősítette meg a jelentést, és a legutóbbi sajtótájékoztatóján sem említette név szerint Butot, annak ellenére, hogy egyenes kérdést tettek fel róla. Ehelyett azt mondta, hogy “meg akar győződni arról, hogy az általunk előterjesztett javaslatnak jó esélye van a továbblépésre”. Moszkva válaszul közölte, hogy az Egyesült Államokkal folytatott, a foglyok cseréjéről szóló tárgyalások nem vezettek eredményre, és hozzátette, hogy az erről szóló tárgyalások során mindkét fél érdekeit tiszteletben kell tartani.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó